
Rižota z bučo in žajbljem
Žajbelj čudovito popestri jed
Rižota z bučo in žajbljem
Žajbelj čudovito popestri jed

Sestavine
- 1 kg bučnega mesa
- šopek žajblja
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 1 manjši kozarec belega vina
- 50 g sveže naribanega parmezana
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 kg bučnega mesa
- šopek žajblja
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 1 manjši kozarec belega vina
- 50 g sveže naribanega parmezana
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Žajblju osmukamo lističe in ga polovico grobo nasekljamo. Bučno meso narežemo na grižljaj velike kose, jih prelijemo z žlico olja, dobro premešamo z nasekljanim žajbljem in stresemo v nizek pekač. Pečemo jih 30 minut, da se bučne kocke zmehčajo in postanejo zlato rjave.
Medtem ko se bučno meso peče, pripravimo rižoto. Zelenjavno osnovo zavremo in pustimo na nizkem ognju. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo polovico masla in na njem počasi 8 do 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča, vendar ne porjavi. Vmes jo večkrat premešamo. Nato primešamo še riž in pražimo nekaj minut, da postekleni.
Riž zalijemo z vinom in kuhamo tako dolgo, da izpari. Dodamo zajemalko osnove, jo vmešamo v riž in na nizkem ognju kuhamo, da juha izpari. Spet vmešamo zajemalko juhe in tako delamo 25 do 30 minut, da se riž skuha, vendar je še vedno rahlo čvrst na ugriz. Rižota mora biti kremasta in rahlo tekoča.
Med pripravo rižote v manjši ponvi na malo oljčnega olja hrustljavo ocvremo cele žajbljeve liste. Odcedimo jih na kuhinjski brisači. Ko so bučne kocke pečene, jih polovico zmečkamo v grob pire. Kuhani rižoti primešamo bučni pire, parmezan in preostalo maslo. Jed pustimo nekaj minut počivati. Pred postrežbo rižoto posujemo s preostalimi bučnimi kockami in hrustljavimi žajbljevimi listi.