
Vegetarijanski hamburger Harfa
Vegetarijanski hamburger Harfa

Boštjan Pavli na prvi pogled vsakdanje jedi rad nadgradi s ščepcem drugačnosti, zato so njegovi recepti kot nalašč za sproščene kulinarične večere ob koncih tedna, ki bodo očarali vaše goste.
Sestavine
zelenjavne polpete
- 140 g očiščenih šampinjonov
- 4 drobne nasekljane šalotke
- 1 grobo narezana bučka
- 2 drobno narezana korenčka
- 25 g konopljinih semen
- 100 g svežega belega kruha
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- beli poper
- 5 žlic kamutove moke
zelenjava z jajcem
- sol
- 3 žlice oljčnega olja
- 6 raznobarvnih paprik
- 500 g paradižnika
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 4 jajca
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
- vejica bazilike
polenta
- 150 g koruznega zdroba
- 6 dl vode
- 40 g masla
- 50 g čemaža ali špinače
- maslo za modle

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
zelenjavne polpete
- 140 g očiščenih šampinjonov
- 4 drobne nasekljane šalotke
- 1 grobo narezana bučka
- 2 drobno narezana korenčka
- 25 g konopljinih semen
- 100 g svežega belega kruha
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- beli poper
- 5 žlic kamutove moke
zelenjava z jajcem
- sol
- 3 žlice oljčnega olja
- 6 raznobarvnih paprik
- 500 g paradižnika
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 4 jajca
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
- vejica bazilike
polenta
- 150 g koruznega zdroba
- 6 dl vode
- 40 g masla
- 50 g čemaža ali špinače
- maslo za modle
Postopek
Šampinjone drobno sesekljamo, nato jih v ponvi brez maščobe pražimo 8 do 10 minut. Narezano šalotko, bučko, korenčka in konopljina semena damo v mešalnik in jih miksamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno zmes. Zmiksano zelenjavo stresemo v skledo, dodamo prepražene gobe, kruhove kocke, sesekljan peteršilj, sol in poper ter premešamo. Z vlažnimi dlanmi oblikujemo polpete (pomagamo si s kamutovo moko), ki jih zložimo na pladenj. Pokrijemo jih s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato v ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem zlato rjavo spečemo ohlajene polpete; po navadi zadostuje 8 do 10 minut.
Polento pripravimo tako, da koruzni zdrob med stalnim mešanjem stresemo v krop, ki smo mu dodali maslo in sol, in mešamo, da dobimo gosto maso. Dodamo še sesekljani čemaž ali špinačo. Kuhamo 4 minute, nato polento nalijemo v modelčke, namazane z maslom.
Pripravimo še zelenjavo z jajcem. Paradižnike za 20 sekund potopimo v krop, jih olupimo in drobno narežemo. Paprike narežemo na rezance. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo papriko in počasi dušimo 10 minut. Dodamo še paradižnik in pokrito počasi dušimo 8 minut. Posodo z zelenjavo odkrijemo, zelenjavo pa na hitro prepražimo, da tekočina izpari. Na zelenjavo ubijemo cela jajca in solimo, potresemo z narezanim drobnjakom in natrgano baziliko ter vse skupaj premešamo.
Burgerje zložimo tako, da na krožnik iz modla zvrnemo polento, nanjo položimo polpeto in nekaj žlic zelenjave z jajcem. Krožnik lahko okrasimo z listki mlade solate, ocvrto rukolo in paradižnikovo omako.