
Jelenčkovi kolački
Specimo jih skupaj z otroki!
Jelenčkovi kolački
Specimo jih skupaj z otroki!

Sestavine
- 200 g na kocke narezanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 2 večji razžvrkljani jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g moke
obliv
- 200 g jedilne čokolade
- 1 dl sladke smetane na sobni temperaturi
- 50 g sladkorja v prahu
okras
- 12 večjih bombonov iz mlečne čokolade
- 24 bombonov iz bele čokolade za oči
- 12 rdečih bombonov za noske
- stopljena čokolada za oči
- prestice

Super recepti za pozen sobotni zajtrk (brunch)
Se vam kdaj zgodi, da ob koncu tedna nekoliko dlje poležite v postelji in ste nato v zadregi, ker bi radi nekaj pojedli, a je že prepozno za zajtrk in prekmalu za kosilo? Potem si privoščite brunch!

Tri nepozabne sredozemske jedi po receptih Jamieja Oliverja
Bi si želeli navdušili z recepti Jamia Oliverja? Pa poglejmo, kako pripraviti tri preproste sredozemske jedi iz le petih sestavin.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.
Sestavine
- 200 g na kocke narezanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 2 večji razžvrkljani jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g moke
obliv
- 200 g jedilne čokolade
- 1 dl sladke smetane na sobni temperaturi
- 50 g sladkorja v prahu
okras
- 12 večjih bombonov iz mlečne čokolade
- 24 bombonov iz bele čokolade za oči
- 12 rdečih bombonov za noske
- stopljena čokolada za oči
- prestice
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Pekač za mafine obložimo s papirčki. Čokolado razlomimo na manjše kose. V večji ponvi nežno stopimo čokolado, maslo in sladkor z 1 dl vroče vode, med topljenjem mešanico večkrat premešamo, odstranimo z ognja in malo ohladimo. Nato vanjo vmešamo jajci in aromo. V večjo skledo presejemo moko in ji primešamo čokoladno mešanico z jajcema. S testom do dveh tretjin napolnimo vdolbinice pekača in kolačke pečemo na nižji rešetki v pečici 20 do 22 minut. Pečene ohladimo.
Zdaj pripravimo obliv tako, da čokolado razlomimo na manjše kose in jo nad soparo raztopimo. Nato ogenj ugasnemo, k čokoladi pa primešamo smetano in presejan sladkor ter vse skupaj dobro zmešamo. Ko nastane mazava mešani ca, z njo premažemo vrhove kolačkov.
Kolačke še okrasimo. Na sredino vsakega položimo čokoladni bombon, nad njim položimo po 2 bombona iz bele čokolade in nanju kanemo še kapljico stopljene čokolade, da nastanejo jelenčkove oči. Na čokoladni bombon v sredini kanemo malo čokolade in nanjo položimo rdeč bombon; jelenčku smo naredili nos. Prestice previdno prečno razpolovimo in zapičimo dve polovici blizu oči, da nastane rogovje, polovico ene prestice pa uporabimo za jelenčkov gobček. V nepredušni posodi lahko jelenčke hranimo do 3 dni, toda dvomimo, da bi otroci lahko zdržali tako dolgo!