
Rezanci s kremno omako iz jurčkov
Po napornem dnevu v službi, so ti rezanci odlična izbira za kosilo.
Rezanci s kremno omako iz jurčkov
Po napornem dnevu v službi, so ti rezanci odlična izbira za kosilo.

Sestavine
- 500 g svežih jurčkov
- 2,5 dl krepke mesne jušne osnove
- 2,5 dl sladke smetane
- 25 g masla
- šopek peteršilja
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 400 g širokih rezancev
- sol
- poper
Preberite tudi

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?
Sestavine
- 500 g svežih jurčkov
- 2,5 dl krepke mesne jušne osnove
- 2,5 dl sladke smetane
- 25 g masla
- šopek peteršilja
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 400 g širokih rezancev
- sol
- poper
Postopek
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Jurčke očistimo, jih z vlažnim prtičkom obrišemo in narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo olje, dodamo česen, polovico peteršilja in gobe. Jed pražimo 4 do 5 minut in stalno mešamo. Prilijemo mesno jušno osnovo in smetano ter začinimo s soljo in poprom. Na srednjem ognju kuhamo omako še 5 minut.
V omako vmešamo maslo in jo odstavimo z ognja. Nekaj jurčkov vzamemo iz omake, druge pa s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno omako. Prihranjene jurčke damo v omako, dodamo preostali peteršilj in po želji še solimo.
V veliki količini osoljene vode skuhamo testenine, da so al dente, jih odcedimo, zmešamo z jurčkovo omako, posujemo s svežim peteršiljem in postrežemo.
Nasvet
Jurčkovo omako lahko tudi zamrznemo. Popolnoma jo ohladimo in po porcijah zamrznemo v plastičnih posodah.