
Razprt piščanec na žaru
Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.
Razprt piščanec na žaru
Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.

Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
- 4 rdeči čiliji
- 3 stroki česna
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- limonovi krhlji, ko postrežemo

Poletje je čas za … paprike na 1001 način!
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.

Hitro poletno kosilo: slastne jedi, ki so pripravljene brez dolgega kuhanja
Poletje je čas, ko želimo hitro pripravljene, lahkotne in okusne jedi. Tu je nekaj idej, ki vas ne bodo prikovale za štedilnik.
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
- 4 rdeči čiliji
- 3 stroki česna
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- limonovi krhlji, ko postrežemo
Postopek
Piščanca očistimo, operemo in posušimo. Razpremo ga (glej postopek) in naredimo nekaj zarez v bedrni sklep.
Čilije sesekljamo (če nismo ljubitelji zelo pekoče hrane, odstranimo semena), česen olupimo in stremo. V sekljalnik ali terilnik damo čili, strt česen in ščep soli ter vse sesekljamo v pasto. Dodamo papriko, kis, peteršilj in oljčno olje. Sestavine dobro zmešamo in z zmesjo premažemo piščanca. Pustimo, da se marinira vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.
Pripravimo žar. Ko plamen ugasne, piščanca položimo na rešetko s kožo navzdol in ga pečemo 15 do 20 minut, da se lepo zapeče. Obrnemo ga in pečemo z druge strani 5 do 15 minut. Če je pečen, preverimo tako, da ga v najdebelejšem delu prebodemo, in če priteče prozorna tekočina, je pečen. Postrežemo ga z limonovimi krhlji in različnimi solatami.
Nasvet
Razprtega piščanca lahko spečemo tudi v pečici. Položimo ga na pekač in ga pečemo 35 do 40 minut pri 200 °C. Nato ga še 5 do 10 minut pečemo pod grelnikom za žar, da se lepo hrustljavo zapeče.