
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
- 4 rdeči čiliji
- 3 stroki česna
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- limonovi krhlji, ko postrežemo
Preberite tudi

Umetnost BBQ – gotovo je, ko je gotovo!
Low&slow BBQ način priprave hrane zahteva svoj čas, ki nas bogato nagradi z okusno pojedino. Bližnjic pa ni.

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
- 4 rdeči čiliji
- 3 stroki česna
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- limonovi krhlji, ko postrežemo
Postopek
Piščanca očistimo, operemo in posušimo. Razpremo ga (glej postopek) in naredimo nekaj zarez v bedrni sklep.
Čilije sesekljamo (če nismo ljubitelji zelo pekoče hrane, odstranimo semena), česen olupimo in stremo. V sekljalnik ali terilnik damo čili, strt česen in ščep soli ter vse sesekljamo v pasto. Dodamo papriko, kis, peteršilj in oljčno olje. Sestavine dobro zmešamo in z zmesjo premažemo piščanca. Pustimo, da se marinira vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.
Pripravimo žar. Ko plamen ugasne, piščanca položimo na rešetko s kožo navzdol in ga pečemo 15 do 20 minut, da se lepo zapeče. Obrnemo ga in pečemo z druge strani 5 do 15 minut. Če je pečen, preverimo tako, da ga v najdebelejšem delu prebodemo, in če priteče prozorna tekočina, je pečen. Postrežemo ga z limonovimi krhlji in različnimi solatami.
Nasvet
Razprtega piščanca lahko spečemo tudi v pečici. Položimo ga na pekač in ga pečemo 35 do 40 minut pri 200 °C. Nato ga še 5 do 10 minut pečemo pod grelnikom za žar, da se lepo hrustljavo zapeče.