Razprt piščanec na žaru

Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.

Razprt piščanec na žaru

Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Oznake
Razprt piščanec na žaru
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
  • 4 rdeči čiliji
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički sladke mlete paprike
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • limonovi krhlji, ko postrežemo

Preberite tudi

Sestavine

  • 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
  • 4 rdeči čiliji
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički sladke mlete paprike
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • limonovi krhlji, ko postrežemo

Postopek

1

Piščanca očistimo, operemo in posušimo. Razpremo ga (glej postopek) in naredimo nekaj zarez v bedrni sklep.

2

Čilije sesekljamo (če nismo ljubitelji zelo pekoče hrane, odstranimo semena), česen olupimo in stremo. V sekljalnik ali terilnik damo čili, strt česen in ščep soli ter vse sesekljamo v pasto. Dodamo papriko, kis, peteršilj in oljčno olje. Sestavine dobro zmešamo in z zmesjo premažemo piščanca. Pustimo, da se marinira vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.

3

Pripravimo žar. Ko plamen ugasne, piščanca položimo na rešetko s kožo navzdol in ga pečemo 15 do 20 minut, da se lepo zapeče. Obrnemo ga in pečemo z druge strani 5 do 15 minut. Če je pečen, preverimo tako, da ga v najdebelejšem delu prebodemo, in če priteče prozorna tekočina, je pečen. Postrežemo ga z limonovimi krhlji in različnimi solatami.

Nasvet

Razprtega piščanca lahko spečemo tudi v pečici. Položimo ga na pekač in ga pečemo 35 do 40 minut pri 200 °C. Nato ga še 5 do 10 minut pečemo pod grelnikom za žar, da se lepo hrustljavo zapeče.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.