
Ramstek s čebulno prilogo na čabati
Najboljši sendvič z žara
Ramstek s čebulno prilogo na čabati
Najboljši sendvič z žara

Sestavine
- 1 kg ramsteka v kosu
- 6 manjših čabat
- 3 na rezine narezani paradižniki
- 100 g rukole
- majonezna omaka z medom in gorčico*
čebulna priloga
- 50 g masla
- 5 velikih čebul
- 1 žlica sladkorja
- 1 vejica rožmarina
marinada
- 2 stroka česna
- 2 očiščena rdeča čilija
- po 2 žlici oljčnega olja, šerijevega kisa, worcestrske omake in timijanovih lističev
- 1 žlica pasiranega paradižnika (passata)
- 1 dl sladke sojine omake**
- 2 žlici sladkorja
- obilo popra

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1 kg ramsteka v kosu
- 6 manjših čabat
- 3 na rezine narezani paradižniki
- 100 g rukole
- majonezna omaka z medom in gorčico*
čebulna priloga
- 50 g masla
- 5 velikih čebul
- 1 žlica sladkorja
- 1 vejica rožmarina
marinada
- 2 stroka česna
- 2 očiščena rdeča čilija
- po 2 žlici oljčnega olja, šerijevega kisa, worcestrske omake in timijanovih lističev
- 1 žlica pasiranega paradižnika (passata)
- 1 dl sladke sojine omake**
- 2 žlici sladkorja
- obilo popra
Postopek
Vse sestavine za marinado damo v sekljalnik, jih sesekljamo in z maso natremo meso. V hladilniku ga pustimo marinirati vsaj eno uro do 2 dni.
Pripravimo čebulno prilogo, ki jo lahko naredimo tudi vnaprej. (V steriliziranem kozarcu jo lahko v hladilniku hranimo en mesec.) Čebulo olupimo, jo tanko narežemo in jo skupaj s sladkorjem in rožmarinom počasi kuhamo približno eno uro, da postane mehka, zlato rjave barve in sladka.
Meso vzamemo iz marinade in ga osušimo. Marinado damo v manjšo ponev in jo kuhamo tako dolgo, da se zreducira in zgosti. Pripravimo in segrejemo žar in na njem meso pečemo 7 do 10 minut na vsaki strani, če želimo srednje pečeno. Pustimo ga počivati 5 minut, nato pa narežemo na tanke rezine.
Čabate narežemo na polovice in tudi te popečemo na žaru, da postanejo hrustljave. Namažemo jih s čebulno prilogo, obložimo s paradižnikom in rukolo ter dodamo še majonezno omako. Po vrhu jih obložimo z mesom in pokapamo s pokuhano marinado. Če želimo, jih pokrijemo s preostalimi polovicami kruhkov.
Nasveti
Namesto ramsteka lahko za ta recept uporabimo tudi 6 biftkov, ki jih na vsaki strani pečemo 3 minute.
* Omako iz majoneze, medu in gorčice naredimo tako, da vzamemo tri četrtine lončka majoneze, četrtino lončka medu in 2 žlici dijonske gorčice ter vse sestavine zmešamo. Omaki lahko dodamo tudi žličko hrena ali malo paprike v prahu.
** Sladko sojino omako lahko pripravimo tudi sami tako, da trem žlicam sojine omake primešamo žlico sladkorja.