
Pretaknjen zajčji hrbet z okusno omako in brstičnim ohrovtom
Pretaknjen zajčji hrbet z okusno omako in brstičnim ohrovtom

Sestavine
- 2 zajčja hrbta (4 fileji po 150–200 g)
- 150 g prekajene slanine
- olje za peko
priloga
- sol
- 250 g brstičnega ohrovta
- 1,5 dl goveje juhe
- maslo
- šerijev kis
omaka
- poper
- 250 g odrezkov zajčjega mesa
- 500 g kosti
- 3 žlice olja
- 1 šalotka
- gomolj zelene
- 1 lovorov list
- 1 vejica timijana
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska, goveja, jagnječja in celo veganska "pečenka" za obiske, ki ne jedo mesa.

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 2 zajčja hrbta (4 fileji po 150–200 g)
- 150 g prekajene slanine
- olje za peko
priloga
- sol
- 250 g brstičnega ohrovta
- 1,5 dl goveje juhe
- maslo
- šerijev kis
omaka
- poper
- 250 g odrezkov zajčjega mesa
- 500 g kosti
- 3 žlice olja
- 1 šalotka
- gomolj zelene
- 1 lovorov list
- 1 vejica timijana
Postopek
Najprej pripravimo omako. Kosti in koščke mesa, ki smo jih obrezali s kosti, na olju prepražimo. Šalotko in gomolj zelene olupimo, narežemo na drobne kocke, dodamo h kostem in vse skupaj še malo prepražimo. Nato dodamo zelišča in dolijemo približno liter vode. Na blagem ognju kuhljamo 2 do 3 ure, potem pa precedimo in osnovo do polovice povremo.
Z brstičnega ohrovta odrežemo nastavke pecljev in ločimo posamezne liste; hitro jih blanširamo v posoljeni vodi in oplaknemo z ledeno mrzlo vodo. Slanino narežemo na ozke trakove.
Z zajčjega hrbta odstranimo tanko kožico. Nato meso pretaknemo s slanino, začinimo, na vroči maščobi na obeh straneh najprej dobro popečemo, nato pa pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 10 minut.
V ponvi močno segrejemo malo juhe in maslo. Dodamo blanširane liste brstičnega ohrovta ter začinimo s soljo in šerijevim kisom.
Zajčji hrbet po dolgem prerežemo, nato pa pahljačasto narežemo na rezine ter ponudimo z omako in prilogo iz listov brstičnega ohrovta.