
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom

Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 velik strok česna
- ½ žličke posušenega origana
- 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 razvaljana kosa listnatega testa po 250 g
- 250 g mocarele
- 100 g pikantne suhe salame
- 150 g nadevanih zelenih oliv
- 1 jajce

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.

Recept za svinjska rebrca, ki se kar stopijo v ustih
Ni ga piknika brez čevapčičev, pleskavic, stejkov in perutničk, a kraljestvo žara pripada svinjini - od kotletov, in slanine, pa do ribice, reber in klobas. A kako pripraviti sočno svinjsko meso na žaru, ki se bo kar stopilo v ustih?

Recepti za tople in hladne poletne juhe
Tudi v toplejših mesecih prijajo juhe, kajpak prilagojene sezoni. Kadar je zunaj vroče, se ohladimo s hladno melonino juho ali pripravimo bučno juho z meto, ki tudi osveži. Kaj pa na deževne dni? Mi takrat stavimo na krompirjevo juho z veliko drobnjaka. Pa vi?
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 velik strok česna
- ½ žličke posušenega origana
- 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 razvaljana kosa listnatega testa po 250 g
- 250 g mocarele
- 100 g pikantne suhe salame
- 150 g nadevanih zelenih oliv
- 1 jajce
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici segrejemo olje, dodamo strt česen in origano ter pražimo 1 minuto, da zadiši. Paradižnik odcedimo, ga nadrobimo in dodamo v kozico, dodamo še paradižnikovo mezgo in na močnem ognju kuhamo približno 5 minut, da se zgosti.
Testo razvijemo, vsak list razrežemo na četrtine in razporedimo na dva velika pekača. Na polovice vsakega kosa testa damo malo paradižnikove omake, pri čemer pustimo ½ cm roba. Obložimo z naribano mocarelo, nasekljano salamo in razpolovljenimi olivami (tako se mocarela ne bo prilepila na testo, ko se bo stopila). Rob testa namažemo z razžvrkljanim jajcem in neobloženo testo zapognemo čez nadev. Robove testa stisnemo z vilicami, da jih zatesnimo. Če imamo čas, žepke za 15 minut postavimo v hladilnik, da se učvrstijo.
Pred peko v vrh žepkov naredimo luknjico, premažemo s še malo jajca in postavimo v pečico za 20 minut oziroma toliko, da se zlato rjavo spečejo.