© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Prebranec

Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Prebranec

Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Čas priprave 1 h 40 min + namakanje fižola
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
prebranec_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Slastne miške v božični preobleki

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)

Postopek

1

Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, nato pa še enkrat odcedimo. Zavremo 2 l vode, dodamo odcejen fižol, lovor ter poprova zrna in fižol skuhamo. Solimo ga, ko je že skoraj kuhan.

2

Čebulo olupimo in drobno narežemo. Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo počasi pražimo. Solimo jo že na začetku. Na koncu dodamo žlico mlete rdeče paprike, po želji še pekočo papriko, dobro premešamo in odstavimo.

3

Ko se fižol zmehča (ne sme se razkuhati), odlijemo vodo (nekaj je prihranimo) in polovico fižola preložimo v pekač, premazan z oljem. Nanj razporedimo čebulo, ki jo pokrijemo z drugo polovico fižola. Dolijemo toliko fižolove vode, da doseže gladino fižola. Pekač položimo v segreto pečico in ga na 220 °C pečemo dobre pol ure, da se površina lepo zapeče. Pečen prebranec naj nekoliko počaka, preden ga postrežemo.

Napotek

Preden damo prebranec v pečico, ga lahko obložimo z rezinami slanine ali klobase.

Priljubljeni recepti

Njoki z bučno omako s špinačo in kozjim sirom

Sladka buča in kozji sir kot protiutež – ta preprost in hiter recept bo kmalu postal vaš najljubši!

35 min
Enostavno

Poslikana čokoladna jajca

55 min
Srednje zahtevno

Malinova torta z belo čokolado

1 h 50 min
Srednje zahtevno

Jajca po turško

Jajca po turško za odličen pozni zajtrk ali malico

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.