Kaj boste skuhali danes?
Srbski fižol – pasulj
Fižolova enolončnica
Srbski fižol – pasulj
Fižolova enolončnica
Sestavine
- 400 g belega fižola
- 400 g bele čebule
- 400 g prekajenih rebrc
- 8 strokov česna
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
- 1 poravnana žlica moke
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 400 g belega fižola
- 400 g bele čebule
- 400 g prekajenih rebrc
- 8 strokov česna
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
- 1 poravnana žlica moke
Postopek
Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, splaknemo z vročo vodo, nato pa še enkrat odcedimo. V loncu zavremo 2,5 l vode, dodamo odcejen fižol, nasekljano čebulo, nasekljan česen, lovor in poprova zrna ter feferon, če želimo. Kuhamo 30 minut in nato dodamo rebrca. Kuhamo še približno 50 minut (če fižol še ni kuhan, tudi dlje).
Dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in v malo hladne vode zmešano moko. Solimo in kuhamo še 5 do 7 minut. Solimo vedno na koncu, sicer bi se fižol težje skuhal.
Nasvet
Pomembno je, da je fižol čim bolj svež, torej od prejšnjega leta in ne starejši, sicer se čas kuhanja lahko precej podaljša.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krofi z drožmi
Recept je prirejen iz knjige Nataše Đurić, Kruh z drožmi.