Kaj boste skuhali danes?
Srbski fižol – pasulj
Fižolova enolončnica
Srbski fižol – pasulj
Fižolova enolončnica
Sestavine
- 400 g belega fižola
- 400 g bele čebule
- 400 g prekajenih rebrc
- 8 strokov česna
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
- 1 poravnana žlica moke
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 400 g belega fižola
- 400 g bele čebule
- 400 g prekajenih rebrc
- 8 strokov česna
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
- 1 poravnana žlica moke
Postopek
Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, splaknemo z vročo vodo, nato pa še enkrat odcedimo. V loncu zavremo 2,5 l vode, dodamo odcejen fižol, nasekljano čebulo, nasekljan česen, lovor in poprova zrna ter feferon, če želimo. Kuhamo 30 minut in nato dodamo rebrca. Kuhamo še približno 50 minut (če fižol še ni kuhan, tudi dlje).
Dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in v malo hladne vode zmešano moko. Solimo in kuhamo še 5 do 7 minut. Solimo vedno na koncu, sicer bi se fižol težje skuhal.
Nasvet
Pomembno je, da je fižol čim bolj svež, torej od prejšnjega leta in ne starejši, sicer se čas kuhanja lahko precej podaljša.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.