
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.

Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi, po možnosti s kožo (za piščančje »ocvirke«)
- sok 1 limone
- 2 stroka česna
- 1 dl oljčnega olja in še 4 žlice za preliv
- 250 g kruha
- 100 g parmezana
- 4 slani sardoni (inčuni) v olju
- 1 žlica majoneze
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 glavici rimske solate
- sol in poper

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi, po možnosti s kožo (za piščančje »ocvirke«)
- sok 1 limone
- 2 stroka česna
- 1 dl oljčnega olja in še 4 žlice za preliv
- 250 g kruha
- 100 g parmezana
- 4 slani sardoni (inčuni) v olju
- 1 žlica majoneze
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 glavici rimske solate
- sol in poper
Postopek
1. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Piščancu odstranimo kožo in jo prihranimo. Meso pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in ga potolčemo, da ga nekoliko sploščimo, nato ga damo v veliko skledo in dodamo polovico limonovega soka, 1 strt strok česna, malo olja ter soli in popra. Prihranimo.
2. Če bomo pripravili »ocvirke«, piščančjo kožo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jo posujemo z morsko soljo. Na vrh položimo še en kos papirja za peko, nato obtežimo s še enim pekačem. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut, da se koža zlato in hrustljavo zapeče.
3. Medtem kruhu obrežemo skorjo in sredico natrgamo na kose. Damo jih na pekač, pokapamo s preostalim oljčnim oljem in po vrhu naribamo 15 g parmezana. Pomešamo, da je kruh enakomerno obdan z oljem in parmezanom. Pečemo 15 do 20 minut (lahko sočasno z »ocvirki«), da se zlato in hrustljavo zapeče, medtem nekajkrat pomešamo. (Popečene kruhke in »ocvirke« lahko pripravimo že dan prej in jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.)
4. Za preliv preostali česen v možnarju zdrobimo v pasto, nato dodamo sardone in vse spet pretlačimo. Pasto preložimo v skledo in zraven drobno naribamo 10 g parmezana, nato dodamo preostali limonov sok, majonezo in gorčico. Postopoma primešamo 4 žlice olja. (Preliv lahko pripravimo do 3 ure vnaprej.)
5. Močno razgrejemo rebrasto ponev. V njej pečemo piščanca 4 do 5 minut na vsaki strani, da je pečen, nato ga damo na stran. Solati odstranimo morebitne uvele zunanje liste, preostalo pa narežemo na za grižljaj dolge kose. Piščanca narežemo na kose, preostali parmezan pa z lupilnikom za zelenjavo narežemo na lističe; konček parmezana, ki ga ne moremo narezati, naribamo.
6. Preden solato postrežemo, damo v veliko skledo zeleno solato, popečen kruh, piščanca in sir ter vse pokapamo z večino preliva. Dobro zmešamo (najlažje je z rokami), nato pokapamo s še malo preliva, potresemo z »ocvirki«, če jih imamo, in postrežemo.
Majoneza in nasveti
Majonezo lahko pripravite sami. Sledite našemu receptu s fotografijami korak za korakom.
V našem prispevku za popolno cezarjevo solato pa si lahko tudi preberete nekaj trikov za solato, ki bo navduševala.