
Popečene pokrovače s pastinakovim pirejem in drobtinami s panceto
Popečene pokrovače s pastinakovim pirejem in drobtinami s panceto

Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 9 velikih pokrovač brez korale (glej nasvet)
- sok ½ limone
pastinakov pire
- sol
- 200 g pastinaka
- 2 dl polnomastnega mleka
- košček masla
- poper
drobtine s panceto
- 50 g pancete
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica svežih timijanovih lističev

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 9 velikih pokrovač brez korale (glej nasvet)
- sok ½ limone
pastinakov pire
- sol
- 200 g pastinaka
- 2 dl polnomastnega mleka
- košček masla
- poper
drobtine s panceto
- 50 g pancete
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
Postopek
Drobtine lahko pripravimo že dan prej. Panceto narežemo na 5 cm rezine. Veliko ponev pristavimo na srednji ogenj in v njej 5 minut cvremo panceto, medtem jo obrnemo, da se obarva. V ponev posujemo drobtine in pražimo, da se rjavo obarvajo in postanejo hrustljave. Mešanico v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine. Primešamo sesekljan timijan. Če smo drobtine pripravili vnaprej, jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.
Pastinak za pire olupimo in narežemo na kose, ga stresemo v kozico, prilijemo mleko, solimo in popramo. Zavremo, ogenj zmanjšamo in nežno kuhamo 10 do 15 minut, da se pastinak zmehča, nato ga v multipraktiku zmeljemo v pire in dodamo košček masla. Skozi gosto cedilo ga pretlačimo v kozico, v kateri ga bomo potem pogreli.
V veliki ponvi na močnem ognju segrejemo olje. Pokrovače posolimo in jih drugo za drugo položimo v ponev v krogu ob robu, tako da bomo vedeli, katera je bila prva. Ko smo v ponev položili zadnjo pokrovačo, počakamo 1 minuto, da se spodaj rjavo obarvajo. Nato pokrovače po vrsti obrnemo s paletnim nožem, začnemo s tisto, ki smo jo najprej položili v ponev. Ko so vse pokrovače pečene, jih prenesemo na ogret krožnik, v vročo ponev pa hitro dodamo limonov sok in postrgamo dno, da dobimo omako, ki ji po potrebi dodamo kanček vode.
Pogrejemo pastinakov pire in ga razprostremo na 3 krožnike. Obložimo ga s pokrovačami, posujemo z drobtinami s panceto in pokapljamo z omako. Takoj postrežemo.
Nasvet
Mesa pokrovač se drži rdeča korala, ki je užitna in jo spečemo enako. Ampak korale marsikdo ne mara, zato jo lahko odstranimo, tako da jo preprosto odrežemo z ostrim nožem ali škarjami.