
Jagodni sirup s kardamomom
Pisana osvežitev za poletne dni - namesto jagod lahko uporabimo tudi maline
Jagodni sirup s kardamomom
Pisana osvežitev za poletne dni - namesto jagod lahko uporabimo tudi maline

Sestavine
- 500 g jagod (uporabimo lahko tudi maline)
- 8 kardamomovih strokov
- 75 g sladkorja v prahu
- 1 žlica limonovega soka
- 2,25 dl vode

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 500 g jagod (uporabimo lahko tudi maline)
- 8 kardamomovih strokov
- 75 g sladkorja v prahu
- 1 žlica limonovega soka
- 2,25 dl vode
Postopek
Jagodam odstranimo peclje in jih prerežemo na pol. Kardamomove stroke nekoliko stremo, da spustijo več arome. V kozico damo jagode, kardamom in vodo ter pustimo, da mešanica zavre. Nežno jo kuhamo 15 minut oziroma dokler se jagode povsem ne zmehčajo; s hrbtno stranjo kuhalnice jih večkrat rahlo potlačimo, da spustijo sok. Ko so kuhane, mešanico precedimo skozi muslinasto tkanino ali gazo; pri tem jo stiskamo, da dobimo čim več soka.
Odmerimo 3,75 dl soka (razmerje med sokom in sladkorjem naj bo vedno 5 : 1). Sok in sladkor damo v kozico in ju kuhamo pri zmerni temperaturi. Medtem ves čas mešamo, da se sladkor raztopi. Primešamo limonov sok in pustimo, da se sirup ohladi. V hladilniku ga lahko hranimo do dva tedna. Postrežemo razredčenega z mrzlo gazirano vodo ali tonikom ali pa ga prilijemo penečemu vinu.