
Polenta z gobami
Slastna polenta za glavno jed ali prilogo.
Polenta z gobami
Slastna polenta za glavno jed ali prilogo.

Sestavine
- 300 g instantne polnozrnate polente
- 400 g mešanih gob, najbolje gozdnih
- 100 g masla
- ½ kozarca belega vina
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 300 g instantne polnozrnate polente
- 400 g mešanih gob, najbolje gozdnih
- 100 g masla
- ½ kozarca belega vina
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper
Postopek
Gobe očistimo in narežemo. V ponvi na zmernem ognju stopimo maslo in na njem nežno popražimo na lističe narezan česen, nato dodamo gobe in pražimo še minuto ali dve. Prilijemo vino in zajemalko vode ter solimo. Pokrijemo in kuhamo 7 do 8 minut, kakšno minuto, preden je omaka gotova, dodamo sesekljan peteršilj.
V kozici zavremo liter osoljene vode. Vanjo počasi vsujemo polento in ob tem ves čas mešamo z metlico, da se ne naredijo grudice. Na šibkem ognju kuhamo 3 do 4 minute, da dobimo zelo gosto polento. Med kuhanjem jo pogosto premešamo.
Vročo polento preložimo v veliko skledo ali na leseno desko, jo obložimo z gobami in takoj ponudimo.
Zapečena različica
Kuhano polento naložimo v pekač, jo obložimo z gobami in posujemo z naribanim aromatičnim topljivim sirom. V pečici, ogreti na 180 °C, jo pečemo približno 5 minut.