
Pita s šampinjoni in mlado špinačo
Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!
Pita s šampinjoni in mlado špinačo
Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!

Sestavine
- 50 dag maslenega krhkega testa
- moka za delovno površino
nadev
- 1 žlica oljčnega olja
- 170 g šampinjonov
- 150 g listov mlade špinače
- 5 razžvrkljanih jajc
- 1 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 200 g zrelega sira čedar
- 2 vejici timijana
- sol
- poper
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 50 dag maslenega krhkega testa
- moka za delovno površino
nadev
- 1 žlica oljčnega olja
- 170 g šampinjonov
- 150 g listov mlade špinače
- 5 razžvrkljanih jajc
- 1 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 200 g zrelega sira čedar
- 2 vejici timijana
- sol
- poper
Postopek
Šampinjone očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Špinačo operemo in jo grobo nasekljamo. Sir naribamo. Timijanu osmukamo listke. Pečico segrejemo na 190 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo globlji okrogel model premera 22 cm. Testa, ki visi čez rob, še ne obrežemo. Model postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik za najmanj 15 minut.
Testo obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo suh fižol. Pečemo 15 do 20 minut, nato fižol in papir odstranimo ter pečemo še 5 minut. Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zmanjšamo na 160 °C.
V večji ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo šampinjone. Dodamo špinačo in pražimo približno 3 minute, da oveni. V primerno veliko skledo zlijemo mleko, jajca in smetano. Dobro premešamo in začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testeno dno posujemo nariban sir, po siru pa pražene gobice in špinačo. Pito prelijemo z jajčno mešanico in posujemo s timijanovimi lističi. Pečemo jo 40 do 45 minut, vzamemo iz pečice in ohladimo. Obrežemo odvečno testo z robov, narežemo na rezine in postrežemo s solato.