Kaj boste skuhali danes?
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom
Sestavine
testo
- 200 g gladke moke
- 100 g polnozrnate moke
- ½ žličke soli
- 150 g hladnega masla
- 100 g grobo sesekljanih orehov
- 2 rumenjaka
nadev
- 3 jajca
- 400 g šalotke
- 25 g masla
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 dl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- 4 fige
- kanček olja
- gladka moka za delovno površino
- timijan za posip
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
testo
- 200 g gladke moke
- 100 g polnozrnate moke
- ½ žličke soli
- 150 g hladnega masla
- 100 g grobo sesekljanih orehov
- 2 rumenjaka
nadev
- 3 jajca
- 400 g šalotke
- 25 g masla
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 dl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- 4 fige
- kanček olja
- gladka moka za delovno površino
- timijan za posip
Postopek
Najprej pripravimo krhko testo. Maslo narežemo na kocke in ga skupaj z obema vrstama moke in soljo damo v posodo kuhinjskega strojčka. Vključimo strojček in mešamo, da nastane drobtinasta zmes brez grudic, nato dodamo orehe. Rumenjaka zmešamo s 3 žlicami hladne vode in ju dodamo v strojček. Ponovno ga vključimo in mešamo, da se sestavine sprimejo. Testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino, ga rahlo pregnetemo in razvaljamo tako, da z njim lahko obložimo 22 ali 23 cm velik model in da nekaj testa visi čez rob modla. Če se testo strga, ga s prsti popravimo. Pokrijemo ga in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. Šalotko olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo in 10 do 15 minut pražimo šalotko, da se zmehča in lepo zarumeni. Dodamo timijan, mešamo 1 minuto in ponev odstavimo z ognja.
Jajca stepemo s kislo in sladko smetano in v to zmes dodamo zdrobljen sir. Popopramo in malo solimo.
Pečico segrejemo na 200 ° C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko, na katerega razporedimo fižol in pečemo 20 minut, nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 15 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. V jajčno-smetanovo zmes vmešamo ohlajeno šalotko in zmes vlijemo v pečeno podlago za pito. Fige razpolovimo – prerezano površino premažemo z malo olja – in jih zložimo po nadevu z rezno stranjo navzgor, potresemo z malo timijana in pečemo 1 uro do 1 uro 10 minut, da testo porjavi, sirov nadev pa je še majav; utrdi se z ohlajanjem. Pito pustimo 15 do 20 minut, da se ohlaja, nato jo postrežemo z zeleno solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda