© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Danski slani polžki

Wienerbrød

Danski slani polžki

Wienerbrød

Čas priprave 1 h 20 min + zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
make of the montheurovision partysavoury danish pastries

Sestavine

testo

  • 200 g masla
  • 500 g gladke moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl hladne vode
  • moka za delovno površino
  • stepeno jajce za premaz
  • kisle kumarice za prilogo

nadev

  • 200 g mesa maslene buče
  • 100 g slanine v rezinah
  • 200 g danskega sira z modro plesnijo
  • 2 žlički kuminovih semen
  • 50 g orehovih jedrc
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 kuhani rdeči pesi
  • 25 g špinačnih listov
  • sol
  • poper
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

testo

  • 200 g masla
  • 500 g gladke moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl hladne vode
  • moka za delovno površino
  • stepeno jajce za premaz
  • kisle kumarice za prilogo

nadev

  • 200 g mesa maslene buče
  • 100 g slanine v rezinah
  • 200 g danskega sira z modro plesnijo
  • 2 žlički kuminovih semen
  • 50 g orehovih jedrc
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 kuhani rdeči pesi
  • 25 g špinačnih listov
  • sol
  • poper

Postopek

1

Maslo zavijemo v kuhinjsko folijo in damo v zamrzovalnik za 45 minut. Medtem pripravimo sestavine za nadev. Bučo narežemo na kocke, jo v malo vode skuhamo ter dobro odcedimo. Rezine slanine hrustljavo spečemo in grobo nasekljamo. Orehova jedrca grobo nasekljamo, čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Rdečo peso narežemo na kocke, špinačo pa nasekljamo.

2

Moko stresemo v skledo, ji primešamo kvas in sol in nato nanjo grobo naribamo maslo. Uporabimo folijo, da ga lažje držimo, med ribanjem pa ga pogosto pomočimo v moko, ki prepreči, da bi se maslo preveč lepilo na strgalo. Z jedilnim nožem sestavine premešamo, vlijemo 3 dl hladne vode in jih zmešamo v testo.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik z daljšo stranico, dolgo 25 cm. Posujemo ga s sestavinami za nadev, tako da jih čim bolj enakomerno razporedimo po površini; na eni daljši stranici pustimo ozek rob prazen in ga premažemo s stepenim jajcem. Ko nadev razporedimo, ga solimo in popramo, testo pa tesno zvijemo v zvitek; začnemo na nasprotni strani od premazanega roba. Ko ga zvijemo do konca, premazani rob pritisnemo, da se zalepi in zapre zvitek. Z ostrim nožem, ki ga pomakamo v moko, zvitek razrežemo na 8 rezin. Pekač pomokamo in rezine razporedimo z rezno stranjo navzgor, med njimi pa pustimo zadosti prostora za vzhajanje. Rezine premažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 do 20 minut, da narastejo in se zlato obarvajo. Postrežemo jih s kislimi kumaricami.

Zanimivost

V angleško govorečih državah vsem drobnim slaščicam iz kvašenega listnatega testa pravijo danske slaščice (danishes), na danskem pa se imenujejo dunajski kruhki (wienerbrød). A to še ni vse: tudi na Dunaju (in v drugih nemško govorečih krajih) jim pravijo kopenhaški ali danski kolački! Vendar se Danci in Avstrijci ob imenoslovje prav nič ne spotikajo – slaščice iz kvašenega listnatega testa naj bi nastale na Dunaju, Danci so jih vzeli za svojo tradicionalno jed in se z imenom poklonili izumiteljem; prav vsi pa v njih uživajo! Na Danskem jih tradicionalno nadevajo z marmelado, marcipanom ali vaniljino kremo in premažejo s čokolado ali sladkornim oblivom. Tole je slana različica z nekoliko preprostejšim testom.

Priljubljeni recepti

Kolački z robidnicami

Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.

35 min
Enostavno

Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki

Presenetite domače s posebnim kosilom!

3 h 50 min
Enostavno

Jabolčna pita z mandlji in medom

Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.