
Jambalaya (riž po kreolsko)
Jambalaya (riž po kreolsko)

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g pikantne klobase (npr. chorizo)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 2 stebli zelene
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- 1 žlička suhega origana
- ½ žličke česnove soli
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička kajenskega popra
- ½ žličke gorčice v prahu
- ščep popra
- 300 g dolgozrnatega riža
- 1 pločevinka (400 g) češnjevega paradižnika
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 12 surovih velikih kozic
- 12 klapavic
- 24 vongol
- majhen šopek peteršilja
- 4 mlade čebulice

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g pikantne klobase (npr. chorizo)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 2 stebli zelene
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- 1 žlička suhega origana
- ½ žličke česnove soli
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička kajenskega popra
- ½ žličke gorčice v prahu
- ščep popra
- 300 g dolgozrnatega riža
- 1 pločevinka (400 g) češnjevega paradižnika
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 12 surovih velikih kozic
- 12 klapavic
- 24 vongol
- majhen šopek peteršilja
- 4 mlade čebulice
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V težki ognjevarni kozici na srednji temperature segrejemo olje. Piščančje meso narežemo na koščke, ga solimo, stresemo v kozico in pražimo 4 minute, da se rahlo rjavo obarva, medtem občasno pomešamo, da se ne prime. Dodamo na kolesca narezano klobaso in pražimo še 4 minute, da spusti maščobo in postane malce hrustljava. Meso in klobaso s penovko poberemo iz kozice, damo na krožnik in prihranimo.
Na maščobo od klobase v kozici stresemo tanko narezano čebulo, znižamo temperaturo in pražimo 8 minut, da se zmehča. Primešamo strt česen, na trakove narezano papriko, nasekljano zeleno, timijan in origano ter pražimo še 2 minuti.
Zdaj v kozico vrnemo meso, dodamo česnovo sol, mleto papriko, kajenski poper, gorčico v prahu in poper ter pražimo 2 minuti, da zadiši. Primešamo riž, nato pa še paradižnik iz pločevinke. Prilijemo jušno osnovo in dobro premešamo. Počakamo, da zavre, potem pa pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko in postavimo v pečico za 20 minut.
Jed vzamemo iz pečice in riž razrahljamo z velikimi vilicami. Nežno primešamo kozice, nato na vrh položimo očiščene klapavice, ki smo jim odstranili bradice. Spet pokrijemo s pokrovko in vrnemo v pečico še za 10 minut, nato vzamemo iz pečice in vse skupaj dobro premešamo. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in na kolobarčke narezano mlado čebulico ter postrežemo.