
Jambalaya (riž po kreolsko)
Jambalaya (riž po kreolsko)

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g pikantne klobase (npr. chorizo)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 2 stebli zelene
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- 1 žlička suhega origana
- ½ žličke česnove soli
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička kajenskega popra
- ½ žličke gorčice v prahu
- ščep popra
- 300 g dolgozrnatega riža
- 1 pločevinka (400 g) češnjevega paradižnika
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 12 surovih velikih kozic
- 12 klapavic
- 24 vongol
- majhen šopek peteršilja
- 4 mlade čebulice
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g pikantne klobase (npr. chorizo)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 2 stebli zelene
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- 1 žlička suhega origana
- ½ žličke česnove soli
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička kajenskega popra
- ½ žličke gorčice v prahu
- ščep popra
- 300 g dolgozrnatega riža
- 1 pločevinka (400 g) češnjevega paradižnika
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 12 surovih velikih kozic
- 12 klapavic
- 24 vongol
- majhen šopek peteršilja
- 4 mlade čebulice
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V težki ognjevarni kozici na srednji temperature segrejemo olje. Piščančje meso narežemo na koščke, ga solimo, stresemo v kozico in pražimo 4 minute, da se rahlo rjavo obarva, medtem občasno pomešamo, da se ne prime. Dodamo na kolesca narezano klobaso in pražimo še 4 minute, da spusti maščobo in postane malce hrustljava. Meso in klobaso s penovko poberemo iz kozice, damo na krožnik in prihranimo.
Na maščobo od klobase v kozici stresemo tanko narezano čebulo, znižamo temperaturo in pražimo 8 minut, da se zmehča. Primešamo strt česen, na trakove narezano papriko, nasekljano zeleno, timijan in origano ter pražimo še 2 minuti.
Zdaj v kozico vrnemo meso, dodamo česnovo sol, mleto papriko, kajenski poper, gorčico v prahu in poper ter pražimo 2 minuti, da zadiši. Primešamo riž, nato pa še paradižnik iz pločevinke. Prilijemo jušno osnovo in dobro premešamo. Počakamo, da zavre, potem pa pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko in postavimo v pečico za 20 minut.
Jed vzamemo iz pečice in riž razrahljamo z velikimi vilicami. Nežno primešamo kozice, nato na vrh položimo očiščene klapavice, ki smo jim odstranili bradice. Spet pokrijemo s pokrovko in vrnemo v pečico še za 10 minut, nato vzamemo iz pečice in vse skupaj dobro premešamo. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in na kolobarčke narezano mlado čebulico ter postrežemo.