
Pikantna juha laksa z rezanci, kozicami in karijem
Pikantna juha laksa z rezanci, kozicami in karijem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeč čili
- 2 ½ žlice tajske rdeče karijeve paste
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1 pločevinka (4 dl) manj mastnega kokosovega mleka
- 2 žlički ribje omake
- 100 g riževih rezancev
- sok 1 limete in 1 limeta, ko postrežemo
- 150 g kuhanih velikih kozic
- majhen šopek koriandra
- sol
- poper

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.

Zakaj čiščenje s kisom in sodo bikarbono ne deluje, kot bi želeli
Alkoholni kis in soda bikarbona sta verjetno najbolj opevan par za čiščenje raznovrstnih površin. Pa resnično delujeta, kot bi želeli?

Na ta način bodo rebrca z žara vedno uspela
Rebrca veljajo za pravo kraljevsko jed z žara, a do popolnega okusa vodi le ena pot: počasno pečenje pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeč čili
- 2 ½ žlice tajske rdeče karijeve paste
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1 pločevinka (4 dl) manj mastnega kokosovega mleka
- 2 žlički ribje omake
- 100 g riževih rezancev
- sok 1 limete in 1 limeta, ko postrežemo
- 150 g kuhanih velikih kozic
- majhen šopek koriandra
- sol
- poper
Postopek
V srednje veliki kozici segrejemo olje in nanj stresemo tanko narezan čili. Pražimo 1 minuto, nato dodamo karijevo pasto, premešamo in pražimo še 1 minuto. V loncu raztopimo jušno kocko v 7 dl vrele vode, ki jo zlijemo v kozico in vse skupaj premešamo. Prilijemo kokosovo mleko in zavremo.
Dodamo ribjo omako, malce solimo in popramo. Vmešamo rezance in kuhamo še 3 do 4 minute, da se zmehčajo. Dodamo limetin sok in kozice; kuhamo, dokler se ne pregrejejo, to je približno 2 do 3 minute. Koriander grobo nasekljamo in ga nekaj stresemo v juho.
Jed razdelimo v skledice in potresemo s preostalim koriandrom. Na vrh vsake porcije položimo krhelj limete.