
Pikantni tajski rezanci z rakci
Tajska klasika, ki ne razočara!
Pikantni tajski rezanci z rakci
Tajska klasika, ki ne razočara!

Sestavine
- 200 g tajskih riževih rezancev
- 1 žlica sezamovega olja
- 2 razžvrkljani jajci
- 1 drobno nasekljan rdeč čili
- za palec velik kos naribanega ingverja
- 450 g olupljenih kuhanih rakovih repkov
- 1 žlica sojine omake
- manjši šopek koriandra
- prgišče metinih listov
- lupina in sok 1 limete
- prgišče praženih arašidov

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 200 g tajskih riževih rezancev
- 1 žlica sezamovega olja
- 2 razžvrkljani jajci
- 1 drobno nasekljan rdeč čili
- za palec velik kos naribanega ingverja
- 450 g olupljenih kuhanih rakovih repkov
- 1 žlica sojine omake
- manjši šopek koriandra
- prgišče metinih listov
- lupina in sok 1 limete
- prgišče praženih arašidov
Postopek
Koriander in meto grobo nasekljamo. Prav tako nasekljamo arašide.
Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo in shranimo na toplem. V večji ponvi segrejemo olje in nanj vlijemo jajca. Ponev zavrtimo, da iz jajc naredimo tanko omleto. Pečemo jo kakšno minuto ali dve, nato jo obrnemo in pečemo še eno minuto. Stresemo jo iz ponve in narežemo na tanke trakove.
V ponev damo čili in ingver ter pražimo minuto do dve, nato dodamo rezance, rakce in omleto. Dodamo sojino omako in pražimo kakšno minuto. Dodamo še sesekljana zelišča in limetino lupinico, prelijemo z limetinim sokom in premešamo. Posujemo s sesekljanimi arašidi in postrežemo.