© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečenice s samostansko mešanico

Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.

Pečenice s samostansko mešanico

Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pecenice-s-samostansko-mesanico_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 4 pečenice
  • maščoba za pečenje

samostanska mešanica

  • 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
  • 1 kg kisle repe ali kislega zelja
  • 300 g ješprenja
  • 100 g svinjske masti
  • 200 g čebule
  • 60 g moke
  • 2 stroka česna
  • sol
  • mleti poper
pivo, pijace

Kisla piva za poletno osvežitev

Vročina, dolgi večeri in sproščena druženja v senci kar kličejo po pijači, ki je osvežilna in posebna. Med pestrim svetom piva vse več pozornosti dobivajo tako imenovana kisla piva, ki jih prepoznamo po oznaki sour – značilna so po kiselkastem, svežem okusu in so vse prej kot običajna.

Sestavine

  • 4 pečenice
  • maščoba za pečenje

samostanska mešanica

  • 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
  • 1 kg kisle repe ali kislega zelja
  • 300 g ješprenja
  • 100 g svinjske masti
  • 200 g čebule
  • 60 g moke
  • 2 stroka česna
  • sol
  • mleti poper

Postopek

1

Namočen fižol skuhamo. Zelje ali repo operemo s hladno vodo (če sta prekisla) in skuhamo skupaj z ješprenjem. Posebej na masti prepražimo na lističe narezano čebulo, dodamo moko in jo svetlo rumeno prepražimo, na koncu dodamo sesekljan česen in popražimo še toliko, da zadiši. Prežganje stresemo na napol odcejeno zelje ali repo, premešamo in dodamo odcejen kuhan fižol. Gostoto uravnavamo s fižolovo vodo ali vodo od zelja ali repe. Solimo, popramo in dobro premešamo.

2

Pečenice 10 minut kuhamo v vodi, nato jih popečemo v ponvi na malo maščobe, da se zlato rjavo obarvajo. Ponudimo skupaj s samostansko mešanico.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.