Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečenice s samostansko mešanico

Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.

Pečenice s samostansko mešanico

Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 4 pečenice
  • maščoba za pečenje

samostanska mešanica

  • 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
  • 1 kg kisle repe ali kislega zelja
  • 300 g ješprenja
  • 100 g svinjske masti
  • 200 g čebule
  • 60 g moke
  • 2 stroka česna
  • sol
  • mleti poper

Preberite tudi

humus priprava

Domač humus: preprost recept z bogato zgodbo

Humus je priljubljen bližnjevzhodni čičerkin pire, ki je tako okusen in hranljiv, da je osvojil ves svet, tudi pri nas je vse bolj priljubljen – ob tem pa se kar nekaj dežel Bližnjega vzhoda prepira o tem, kdo si ga je izmislil in kje je najbolj doma.

Sestavine

  • 4 pečenice
  • maščoba za pečenje

samostanska mešanica

  • 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
  • 1 kg kisle repe ali kislega zelja
  • 300 g ješprenja
  • 100 g svinjske masti
  • 200 g čebule
  • 60 g moke
  • 2 stroka česna
  • sol
  • mleti poper

Postopek

1

Namočen fižol skuhamo. Zelje ali repo operemo s hladno vodo (če sta prekisla) in skuhamo skupaj z ješprenjem. Posebej na masti prepražimo na lističe narezano čebulo, dodamo moko in jo svetlo rumeno prepražimo, na koncu dodamo sesekljan česen in popražimo še toliko, da zadiši. Prežganje stresemo na napol odcejeno zelje ali repo, premešamo in dodamo odcejen kuhan fižol. Gostoto uravnavamo s fižolovo vodo ali vodo od zelja ali repe. Solimo, popramo in dobro premešamo.

2

Pečenice 10 minut kuhamo v vodi, nato jih popečemo v ponvi na malo maščobe, da se zlato rjavo obarvajo. Ponudimo skupaj s samostansko mešanico.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.