
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.

Sestavine
- 4 pečenice
- maščoba za pečenje
samostanska mešanica
- 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
- 1 kg kisle repe ali kislega zelja
- 300 g ješprenja
- 100 g svinjske masti
- 200 g čebule
- 60 g moke
- 2 stroka česna
- sol
- mleti poper

Pšenično pivo je odlična poletna osvežitev
Iz Nemčije prihaja vrsta legendarnih pivskih stilov, a med njimi posebno mesto zaseda pšenično pivo, ki se prileže v prav vseh letnih časih.

Modra rakovica v našem morju: invazivna in agresivna, a izjemno okusna
V slovenskem morju opažajo vse več primerkov modre rakovice, agresivne invazivne vrste, ki povzroča ekološko in ekonomsko škodo. A malokdo ve, da modra rakovica v svetu slovi kot cenjena kulinarična specialiteta in da je njeno meso vrhunske kakovosti.

Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.
Sestavine
- 4 pečenice
- maščoba za pečenje
samostanska mešanica
- 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
- 1 kg kisle repe ali kislega zelja
- 300 g ješprenja
- 100 g svinjske masti
- 200 g čebule
- 60 g moke
- 2 stroka česna
- sol
- mleti poper
Postopek
Namočen fižol skuhamo. Zelje ali repo operemo s hladno vodo (če sta prekisla) in skuhamo skupaj z ješprenjem. Posebej na masti prepražimo na lističe narezano čebulo, dodamo moko in jo svetlo rumeno prepražimo, na koncu dodamo sesekljan česen in popražimo še toliko, da zadiši. Prežganje stresemo na napol odcejeno zelje ali repo, premešamo in dodamo odcejen kuhan fižol. Gostoto uravnavamo s fižolovo vodo ali vodo od zelja ali repe. Solimo, popramo in dobro premešamo.
Pečenice 10 minut kuhamo v vodi, nato jih popečemo v ponvi na malo maščobe, da se zlato rjavo obarvajo. Ponudimo skupaj s samostansko mešanico.