
Pečene hruške s šodojem s penino
Hruške iz pečice in šodo za retro pridih
Pečene hruške s šodojem s penino
Hruške iz pečice in šodo za retro pridih

Sestavine
- 6 zrelih hrušk
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- lupinica 1 bio limone
- 1 žlica sesekljanih nesoljenih pistacij
- 1 1⁄2 vaniljevega stroka
šodo
- 2 velika rumenjaka (beljaka prihranimo, glej opombo)
- 0,75 dl penine
- 30 g rjavega sladkorja

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Nagradna igra: potegujte se za kuharsko knjigo
Zaupajte nam svojo najljubšo poletno jed in sodelujte v nagradni igri: podarjamo dve kuharski knjigi Poletne slaščice in napitki!

To so triki za popolno cezarjevo solato
Cezarjeva solata je ena tistih jedi, ki je hkrati preprosta in prefinjena. Na videz le skupek solatnih listov, piščanca, krutonov in preliva, v resnici pa igra okusov in tekstur, kjer šteje prav vsak detajl.
Sestavine
- 6 zrelih hrušk
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- lupinica 1 bio limone
- 1 žlica sesekljanih nesoljenih pistacij
- 1 1⁄2 vaniljevega stroka
šodo
- 2 velika rumenjaka (beljaka prihranimo, glej opombo)
- 0,75 dl penine
- 30 g rjavega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Hruške razpolovimo, z žličko odstranimo peščišča in izvlečemo peclje. Sladkor muskovado zmešamo z limonovo lupinico in pistacijami ter z mešanico nadevamo vdolbinice v hruškah.
Cel vaniljev strok razpolovimo (tako da imamo skupaj 3 polovice), potem pa vsako polovico prerežemo še po dolgem. Na vsako hruškovo polovico položimo kos stroka, tako da štrli ven tam, kjer je bil pecelj. Hruške položimo na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 minut.
Za šodo damo rumenjake, penino in sladkor v kovinsko ali stekleno skledo in jo postavimo na kozico z vodo, ki zelo rahlo vre (skleda se ne sme dotikati vode). Z električnim mešalnikom stepamo približno 15 minut, da se mešanica toliko zgosti, da počasi pade z metlic. Šodo previdno naložimo na hruškove polovice, tako da je površina prekrita, potem pa jih zapečemo pod zelo vročim žarom v pečici ali pa s kuhinjskim gorilnikom, da se šodo rjavo obarva.
Beljaki
Beljaka, ki ostaneta pri tem receptu, uporabimo za španske vetrce.