
Jurčkove čokoladne kroglice z bučno kremo in jurčkovim čipsom
Presenetljiva kombinacija čokolade in jurčkov vas bo gotovo navdušila
Jurčkove čokoladne kroglice z bučno kremo in jurčkovim čipsom
Presenetljiva kombinacija čokolade in jurčkov vas bo gotovo navdušila

Sestavine
čokoladne kroglice z jurčki
- 50 g suhih jurčkov
- 5 dl sladke smetane
- 400 g temne čokolade
- 100 g bele čokolade
- ščepec soli
- 1 žlička masla
- 50 g drobljenih kakavovih zrn ali kakava v prahu
bučna krema
- 1 manjša buča hokaido
- 1⁄2 bio pomaranče
- ščep soli
- 1⁄4 žličke ingverja v prahu
- 1⁄4 žličke kardamoma v prahu
- 1⁄4 žličke kurkume
jurčkov čips
- 50 g sladkorja
- 1 srednje velik svež jurček
- 1 dl vode
- 2 žlici limonovega soka
hrustljavi žajbelj
- 15 srednje velikih žajbljevih listov
- sončnično olje
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska,

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
čokoladne kroglice z jurčki
- 50 g suhih jurčkov
- 5 dl sladke smetane
- 400 g temne čokolade
- 100 g bele čokolade
- ščepec soli
- 1 žlička masla
- 50 g drobljenih kakavovih zrn ali kakava v prahu
bučna krema
- 1 manjša buča hokaido
- 1⁄2 bio pomaranče
- ščep soli
- 1⁄4 žličke ingverja v prahu
- 1⁄4 žličke kardamoma v prahu
- 1⁄4 žličke kurkume
jurčkov čips
- 50 g sladkorja
- 1 srednje velik svež jurček
- 1 dl vode
- 2 žlici limonovega soka
hrustljavi žajbelj
- 15 srednje velikih žajbljevih listov
- sončnično olje
Postopek
Za čokoladne kroglice prekuhamo sladko smetano s suhimi jurčki in pustimo stati 5 minut. Tekočino precedimo (jurčke prihranimo) in smetano prelijemo čez obe čokoladi. Premešamo, da dobimo gladko in sijočo zmes. Primešamo še sol in maslo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro ohladimo.
Medtem pripravimo gobov prah: jurčke, ki smo jih prekuhali v smetani, posušimo v pečici, segreti na 90 °C, da so povsem suhi in hrustljavi. Nato jih sesekljamo z nožem ali jih z mešalcem zmeljemo v grob prah. Iz ohlajene čokoladne zmesi oblikujemo 25 manjših kroglic in jih povaljamo v mešanici kakava in gobovega prahu.
Za bučno kremo bučo olupimo in jo narežemo na večje kocke. V manjšem loncu združimo bučo, sok in lupinico pomaranče, sladkor, sol, ingver, kardamom in kurkumo. Dodamo toliko vode, da je buča pokrita, in jo kuhamo do mehkega. Nato jo zmeljemo v čim bolj gladko kremo, precedimo skozi fino cedilo in ohladimo.
Za jurčkov čips prevremo vodo, sladkor in limonov sok, da dobimo sirup. Jurčke očistimo in jih vzdolžno narežemo na 2 do 3 mm tanke rezine. Rezine za 1 minuto namočimo v rahlo ohlajen sirup, nato pa jih v eni plasti naložimo na pekač s papirjem za peko. Jurčke 12 ur oziroma kar čez noč sušimo v pečici, ogreti na 60 °C, da dobimo krhek čips.
Za hrustljavi žajbelj dobro osušene žajbljeve liste namočimo v sončnično olje in odcedimo odvečno količino. Čez manjši krožnik tesno napnemo prozorno kuhinjsko folijo. Nanjo položimo naoljene lističe tako, da so popolnoma izravnani in jih v 30-sekundnih intervalih pogrevamo v mikrovalovni pečici. Med vsakim intervalom liste obrnemo. Ko so povsem posušeni in hrustljavi, jih previdno odstranimo s folije in prihranimo.
Na krožnik položimo par kupčkov bučne kreme in vmes postavimo
5 čokoladnih kroglic. Nato dodamo še jurčkov čips in žajbelj ter postrežemo.