Kaj boste skuhali danes?
Račji konfit
Za malo drugačno martinovo
Račji konfit
Za malo drugačno martinovo
Sestavine
- 6 račjih beder
- 1 glavica česna
- nekaj vejic timijana
- približno 300 g račje ali gosje masti
nasolitev
- 3 žlice kamene soli
- 1 žlica sladkorja demerara
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 žlička timijanovih lističev
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
- 6 račjih beder
- 1 glavica česna
- nekaj vejic timijana
- približno 300 g račje ali gosje masti
nasolitev
- 3 žlice kamene soli
- 1 žlica sladkorja demerara
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 žlička timijanovih lističev
Postopek
Račja bedra z mesno stranjo navzgor položimo v globok pekač. Zmešamo vse sestavine za nasolitev.
Solno mešanico enakomerno posujemo po mesu, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan pečico segrejemo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Bedra vzamemo iz pekača, jih oplaknemo s hladno tekočo vodo in osušimo s kuhinjskimi brisačkami.
Česen ločimo na stroke, a jih ne olupimo. Bedra s kožno stranjo navzgor zložimo nazaj v pekač, tako da so tesno drugo ob drugem. Pod bedra in mednje potaknemo vejice timijana in stroke česna.
Maščobo nežno segrevamo, da se utekočini (to lahko naredimo v mikrovalovki na nizki jakosti ali pa lonček oziroma kozarček postavimo v majhno kozico z vročo vodo), in z njo prelijemo bedra.
Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo, postavimo v pečico in pečemo 3 ure.
Račko vzamemo iz pečice in počakamo, da se maščoba malo ohladi.
Bedra previdno vzamemo iz masti. Zdaj lahko račko dokončamo na plitvem pekaču v pečici ali pa jo shranimo in jo spečemo pozneje (kot je opisano v 9. koraku).
Tekočino od kuhanja precedimo skozi fino cedilo. Pustimo, da se maščoba ustali, nato jo odlijemo, da se znebimo račjih sokov. Bedra damo v čisto posodo in jih prelijemo s precejeno mastjo, da so prekrita. Pokrita račja bedra lahko shranimo v hladilnik za največ 3 tedne ali v zamrzovalnik za največ 2 meseca.
Ko želimo račko pojesti, pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Če smo konfit shranili, najprej postrgamo stran maščobo, bedra položimo v pekač s kožo navzgor in jih pečemo približno 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo (če smo dali v pečico ohlajena bedra, potrebujejo 5 do 10 minut več).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pokrovače po beneško
Čokoladno deblo
Ta čudovita božična rulada simbolizira tradicionalno božično poleno, ki so ga v preteklosti kurili za srečo in toplino v prazničnih dneh.