© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Račji konfit

Za malo drugačno martinovo

Račji konfit

Za malo drugačno martinovo

Čas priprave 4 h + hlajenje čez noč
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
duck confit make your owneat in/weekend

Sestavine

  • 6 račjih beder
  • 1 glavica česna
  • nekaj vejic timijana
  • približno 300 g račje ali gosje masti

nasolitev

  • 3 žlice kamene soli
  • 1 žlica sladkorja demerara
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • 1 žlička timijanovih lističev
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 6 račjih beder
  • 1 glavica česna
  • nekaj vejic timijana
  • približno 300 g račje ali gosje masti

nasolitev

  • 3 žlice kamene soli
  • 1 žlica sladkorja demerara
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • 1 žlička timijanovih lističev

Postopek

1

Račja bedra z mesno stranjo navzgor položimo v globok pekač. Zmešamo vse sestavine za nasolitev.

duck confit step 1make your owneat in/weekend
2

Solno mešanico enakomerno posujemo po mesu, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan pečico segrejemo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Bedra vzamemo iz pekača, jih oplaknemo s hladno tekočo vodo in osušimo s kuhinjskimi brisačkami.

duck confit step 2make your owneat in/weekend
3

Česen ločimo na stroke, a jih ne olupimo. Bedra s kožno stranjo navzgor zložimo nazaj v pekač, tako da so tesno drugo ob drugem. Pod bedra in mednje potaknemo vejice timijana in stroke česna.

duck confit step 3make your owneat in/weekend
4

Maščobo nežno segrevamo, da se utekočini (to lahko naredimo v mikrovalovki na nizki jakosti ali pa lonček oziroma kozarček postavimo v majhno kozico z vročo vodo), in z njo prelijemo bedra.

duck confit step 4make your owneat in/weekend
5

Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo, postavimo v pečico in pečemo 3 ure.

duck confit step 5make your owneat in/weekend
6

Račko vzamemo iz pečice in počakamo, da se maščoba malo ohladi.

duck confit step 6make your owneat in/weekend
7

Bedra previdno vzamemo iz masti. Zdaj lahko račko dokončamo na plitvem pekaču v pečici ali pa jo shranimo in jo spečemo pozneje (kot je opisano v 9. koraku).

duck confit step 7make your owneat in/weekend
8

Tekočino od kuhanja precedimo skozi fino cedilo. Pustimo, da se maščoba ustali, nato jo odlijemo, da se znebimo račjih sokov. Bedra damo v čisto posodo in jih prelijemo s precejeno mastjo, da so prekrita. Pokrita račja bedra lahko shranimo v hladilnik za največ 3 tedne ali v zamrzovalnik za največ 2 meseca.

duck confit step 8make your owneat in/weekend
9

Ko želimo račko pojesti, pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Če smo konfit shranili, najprej postrgamo stran maščobo, bedra položimo v pekač s kožo navzgor in jih pečemo približno 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo (če smo dali v pečico ohlajena bedra, potrebujejo 5 do 10 minut več).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.