
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni

Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine
Postopek
Izkoščičimo 300 g češenj in jih grobo nasekljamo. V ponvici jih z 80 g sladkorja nežno kuhljamo, da se sladkor raztopi. Temperaturo malo zvišamo in češnje v sirupu dušimo 10 minut, da se zmehčajo in se obdajo s sirupom. Popolnoma jih ohladimo.
Sladki smetani dodamo sladkor v prahu in mandljev liker ter jo stepemo. Vanjo vmešamo vaniljevo jajčno kremo in zmes damo v strojček za sladoled, da se naredi mehek sladoled.
Pekač (ali marmorno ploščo) namažemo z oljem. Dve žlici sladkorja previdno stopimo v ponvici. Dobro ga premešamo in pustimo, da brbota pol minute in se spremeni v rumeno rjav karamel. Vmešamo mandljeve lističe in zmes zlijemo na naoljen pekač. Ohladimo in nato krokant najprej razlomimo, nato ga damo v plastično vrečko za živila in ga z valjarjem fino zdrobimo.
V posodo za zmrzovanje in hranjenje sladoleda damo mehek sladoled, nanj položimo plast češenj v sirupu, ki jih posujemo s hrustljavim mandljevim krokantom. Z nožem gremo nekajkrat skozi vse plasti, da se valovito premešajo. Posodo zapremo in jo za najmanj 6 ur postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo s celimi češnjami in mandljevimi piškoti.