Kaj boste skuhali danes?
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni
Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Puran, ki nikoli ni pust: ideje za lahka in res okusna kosila
Puranje meso je odlična izbira za hitro, okusno in razmeroma zdravo kosilo, ki bo všeč vsem.
Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine
Postopek
Izkoščičimo 300 g češenj in jih grobo nasekljamo. V ponvici jih z 80 g sladkorja nežno kuhljamo, da se sladkor raztopi. Temperaturo malo zvišamo in češnje v sirupu dušimo 10 minut, da se zmehčajo in se obdajo s sirupom. Popolnoma jih ohladimo.
Sladki smetani dodamo sladkor v prahu in mandljev liker ter jo stepemo. Vanjo vmešamo vaniljevo jajčno kremo in zmes damo v strojček za sladoled, da se naredi mehek sladoled.
Pekač (ali marmorno ploščo) namažemo z oljem. Dve žlici sladkorja previdno stopimo v ponvici. Dobro ga premešamo in pustimo, da brbota pol minute in se spremeni v rumeno rjav karamel. Vmešamo mandljeve lističe in zmes zlijemo na naoljen pekač. Ohladimo in nato krokant najprej razlomimo, nato ga damo v plastično vrečko za živila in ga z valjarjem fino zdrobimo.
V posodo za zmrzovanje in hranjenje sladoleda damo mehek sladoled, nanj položimo plast češenj v sirupu, ki jih posujemo s hrustljavim mandljevim krokantom. Z nožem gremo nekajkrat skozi vse plasti, da se valovito premešajo. Posodo zapremo in jo za najmanj 6 ur postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo s celimi češnjami in mandljevimi piškoti.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sočen karamelno-kokosov narastek
Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!
Zapečen pire iz pastinaka in zelene
Jagodna marmelada z dodatkom džina
Pesini rjavčki
Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.