
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni

Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine
Postopek
Izkoščičimo 300 g češenj in jih grobo nasekljamo. V ponvici jih z 80 g sladkorja nežno kuhljamo, da se sladkor raztopi. Temperaturo malo zvišamo in češnje v sirupu dušimo 10 minut, da se zmehčajo in se obdajo s sirupom. Popolnoma jih ohladimo.
Sladki smetani dodamo sladkor v prahu in mandljev liker ter jo stepemo. Vanjo vmešamo vaniljevo jajčno kremo in zmes damo v strojček za sladoled, da se naredi mehek sladoled.
Pekač (ali marmorno ploščo) namažemo z oljem. Dve žlici sladkorja previdno stopimo v ponvici. Dobro ga premešamo in pustimo, da brbota pol minute in se spremeni v rumeno rjav karamel. Vmešamo mandljeve lističe in zmes zlijemo na naoljen pekač. Ohladimo in nato krokant najprej razlomimo, nato ga damo v plastično vrečko za živila in ga z valjarjem fino zdrobimo.
V posodo za zmrzovanje in hranjenje sladoleda damo mehek sladoled, nanj položimo plast češenj v sirupu, ki jih posujemo s hrustljavim mandljevim krokantom. Z nožem gremo nekajkrat skozi vse plasti, da se valovito premešajo. Posodo zapremo in jo za najmanj 6 ur postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo s celimi češnjami in mandljevimi piškoti.