
Pečen svinjski kare
Svinjski kare bo odlična izbira za nedeljsko kosilo
Pečen svinjski kare
Svinjski kare bo odlična izbira za nedeljsko kosilo

Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja brez kosti
- sol in poper
- 1 čajna žlička kumine
- 2 stroka česna
- 1 velika čebula
- 3 mokasti krompirji
- 2 srednje velika korenčka
- 1 manjši por
- ½ manjše cvetače
- 3 žlice olja
- 0,6 dl belega vina

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja brez kosti
- sol in poper
- 1 čajna žlička kumine
- 2 stroka česna
- 1 velika čebula
- 3 mokasti krompirji
- 2 srednje velika korenčka
- 1 manjši por
- ½ manjše cvetače
- 3 žlice olja
- 0,6 dl belega vina
Postopek
Krompir operemo, olupimo in s kroglastim nožem za melono izdolbemo majhne kroglice. Da ne potemnijo, jih damo v vodo z malo limonovega soka. Por in korenček očistimo, operemo in narežemo. Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Meso natremo s soljo, poprom, kumino in česnom, čebulo nasekljamo.
Pečico segrejemo na 200 °C. V dovolj velikem pekaču močno segrejemo olje in kare z vseh strani popečemo do lepe barve. Meso vzamemo iz pekača in ga shranimo na toplem. Čebulo zlato rjavo prepražimo v pečenkinem soku in zalijemo z vinom.
Meso vrnemo v pekač in ga v pečici pečemo približno 40 minut, vmes ga večkrat zalijemo z lastnim sokom. Nato dodamo zelenjavo, malo posolimo in popopramo ter pokrito pečemo še 20 minut. Ko je meso pečeno, ga pustimo še 20 minut počivati in ga šele nato narežemo na rezine ter ponudimo z zelenjavo.