Kaj boste skuhali danes?
Makove kocke iz kvašenega testa
Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!
Makove kocke iz kvašenega testa
Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!
Sestavine
testo
- 450 g gladke moke
- 2 žlici mlačnega mleka
- 10 g kvasa
- 250 g margarine za peko
- 1 noževa konica pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 4–5 žlic slivove ali ribezove marmelade
makov nadev
- 80 g mletega maka
- ½ žlice medu
- ½ žlice sladkorja
- ščepec cimeta
- 0,7 dl mleka
- ščepec lupine in nekaj kapljic soka neškropljene limone
čokoladna glazura
- 300 g čokolade za kuhanje
- 30 g kokosovega masla
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
testo
- 450 g gladke moke
- 2 žlici mlačnega mleka
- 10 g kvasa
- 250 g margarine za peko
- 1 noževa konica pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 4–5 žlic slivove ali ribezove marmelade
makov nadev
- 80 g mletega maka
- ½ žlice medu
- ½ žlice sladkorja
- ščepec cimeta
- 0,7 dl mleka
- ščepec lupine in nekaj kapljic soka neškropljene limone
čokoladna glazura
- 300 g čokolade za kuhanje
- 30 g kokosovega masla
Postopek
Makov nadev naredimo tako, da vse sestavine vmešamo v vroče mleko in pustimo, da masa nabrekne; odstavimo z ognja, da se ohladi. Če je potrebno, še enkrat premešamo, da nadev postane lepo mazav.
Moko presejemo na hladno delovno površino. V moko naredimo jamico in vanjo nalijemo v mleku raztopljen kvas. Dodamo še preostale sestavine in vse skupaj hitro zgnetemo v voljno testo. Testo razdelimo na tri dele in jih zelo tanko razvaljamo.
Prvo tretjino testa položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in namažemo z marmelado. Po marmeladi porazdelimo polovico makovega nadeva, pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa in tudi tega namažemo z marmelado in preostalim makovim nadevom. Pokrijemo s tretjim delom testa in pustimo počivati približno eno uro.
Kolač pečemo pri 170 °C približno 20 minut do zlato rumene barve.
Čokoladno glazuro pripravimo tako, da čokolado za kuhanje in kokosovo maslo raztopimo v vodni kopeli in gladko zmešamo. Ko se kolač ohladi, ga prevlečemo s čokoladno glazuro. Še preden se glazura popolnoma strdi, kolač narežemo na primerno velike kocke.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z lečo in sirom feta
Linške zvezdice
Morska žaba v zeliščni skorjici
Ta morska žaba je slastna riba, ki je preprosta za pripraviti.