
Kimči na hitro
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena
Kimči na hitro
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena

Sestavine
- 1 glava kitajskega zelja
- 1 žlica morske soli
- 3 stroki česna
- 2,5 cm velik kos ingverja
- 2 žlici ribje omake (po želji)
- 2 žlici čilijeve omake srirača ali čilijeve paste
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 3 žlice riževega kisa
- 8 redkvic
- 2 korenčka
- 4 mlade čebulice

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.
Sestavine
- 1 glava kitajskega zelja
- 1 žlica morske soli
- 3 stroki česna
- 2,5 cm velik kos ingverja
- 2 žlici ribje omake (po želji)
- 2 žlici čilijeve omake srirača ali čilijeve paste
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 3 žlice riževega kisa
- 8 redkvic
- 2 korenčka
- 4 mlade čebulice
Postopek
Kitajsko zelje narežemo na 2,5 cm široke trakove. Posujemo jih z 1 žlico morske soli in pustimo 1 uro. Medtem pripravimo pasto za kimči, tako da v skledici zmešamo strt česen, olupljen in nariban ingver, ribjo omako (če jo imamo), čilijevo omako, sladkor in rižev kis.
Redkvice grobo naribamo, korenčka narežemo na vžigalice ali grobo naribamo, mlado čebulico zelo tanko narežemo. Zelje speremo pod tekočo mrzlo vodo, ga odcedimo in dobro osušimo. Damo ga v veliko skledo in zmešamo s pasto, redkvicami, korenčkom in mlado čebulico. Ponudimo takoj ali pa vložimo v velik kozarec, ga tesno zapremo in čez noč fermentiramo na sobni temperaturi, nato pa shranimo v hladilnik, kjer se obdrži do 2 tedna, pri čemer se okus sčasoma razvije in izboljša.
Nasvet
Sestavine za kimči lahko tudi prilagodite lastnim željam, zato se bo končni izdelek morda razlikoval od našega na fotografiji (uporabili smo fotografijo Antonija Shkrabe s spletne strani Pexels).