
Pečen losos s koromačevo solato
Pečen losos s koromačevo solato

Sestavine
- 2 velika koromača
- 6 zrelih paradižnikov
- lupina in sok 1 limone
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 100 g razkoščičenih črnih oliv
- 1 žlica odcejenih kaper
- 600 g lososovega fileja s kožo
- 1 žlica rastlinskega olja
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 2 velika koromača
- 6 zrelih paradižnikov
- lupina in sok 1 limone
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 100 g razkoščičenih črnih oliv
- 1 žlica odcejenih kaper
- 600 g lososovega fileja s kožo
- 1 žlica rastlinskega olja
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Koromaču odstranimo zelene lističe (če jih ima) in jih prihranimo, gomolja očistimo in z mandolino ali ostrim nožem narežemo na zelo tanke rezine. V loncu zavremo vodo in jo solimo. Pripravimo si tudi lonec ledeno mrzle vode. Koromač vržemo v vrelo vodo in ga po 30 sekundah s penovko preložimo v mrzlo vodo.
Paradižnike narežemo na kockice. Nad solatno skledo položimo cedilo in vanj stresemo paradižnikova semena in sok. Maso z rokami stisnemo, tako da se sok izcedi v skledo, semena pa zavržemo. Paradižnikov sok zmešamo z oljčnim oljem, rezanci limonove lupine, limonovim sokom in soljo. Koromač dobro odcedimo in ga damo v skledo skupaj z olivami, kaprami in narezanim paradižnikom. Dobro premešamo in postavimo na stran.
Pečico segrejemo na 180 °C. Lososov file oluskamo in narežemo na 4 dele. Premažemo jih z rastlinskim oljem, solimo in popramo. Ponev z rebrastim dnom (ali navadno ponev) segrejemo in nanjo položimo lososa s kožo navzdol. Na srednji temperaturi ga pečemo 7 minut. Lahko se vam bo zdelo, da se bo zažgal, vendar je pomembno, da je spodaj hrustljavo zapečen, meso pa mehko, sočno in skoraj prosojno v notranjosti. Ponev prestavimo v pečico, še vedno je stran s kožo spodaj, in pečemo še 3 minute.
Peteršilj grobo sesekljamo in vmešamo v solato. Solato razporedimo na krožnike in nanjo previdno položimo lososov file tako, da je koža zgoraj. Pokapljamo ga z oljčnim oljem, krožnik okrasimo s prihranjenimi lističi koromača in postrežemo.