Kaj boste skuhali danes?
Parfe iz piščančjih jeter z rozinami
Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed
Parfe iz piščančjih jeter z rozinami
Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed
Sestavine
- 100 g velikih svetlih in temnih rozin
- 6 žlic sladkega desertnega vina
- 100 g masla
- 800 g piščančjih jeter
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1,5 dl sladke smetane
- sol
- mleti črni poper
- kruh in solata, ko postrežemo
- olje za modle
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 100 g velikih svetlih in temnih rozin
- 6 žlic sladkega desertnega vina
- 100 g masla
- 800 g piščančjih jeter
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1,5 dl sladke smetane
- sol
- mleti črni poper
- kruh in solata, ko postrežemo
- olje za modle
Postopek
Jetra skrbno očistimo in narežemo na kose. Česen olupimo in stremo. Rozine prelijemo z desertnim vinom, pokrijemo in v mikrovalovni pečici na najmočnejši stopnji segrevamo 3 minute. Medtem na stopljenem maslu približno 5 minut pražimo jetra s česnom, žajbljem in obilo popra.
Jetra preložimo v kuhinjski strojček, dodamo vso omako, ki je nastala pri peki, in jih sesekljamo v gladko maso. Nato prilijemo smetano in dve žlici vina, v katerem so se namakale rozine, solimo in ponovno zmešamo.
6 modelčkov za parfe s prostornino 1 dl namastimo z oljem. V vsakega damo osmino v vinu namočenih rozin in jih pokrijemo z jetrno maso. Modelčke pokrijemo in dobro ohladimo. V hladilniku jih lahko hranimo 2 dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Zamrznjene odtajamo čez noč v hladilniku.
Parfe iz modelčkov zvrnemo na krožnik; pomagamo si tako, da s konico noža zarežemo po notranji strani modla, da masa odstopi od roba. Postrežemo s popečenim kruhom in nekaj listi solate.
Nasvet
Namesto v porcijskih modelčkih lahko parfe pripravimo v večjem podolgovatem modlu. Vsebino lažje zvrnemo na krožnik, če model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, preden ga napolnimo z jetrno maso.
Nasvet
Parfe (franc. parfait) je najpogosteje izraz za ledeno kremo (zmrzlino), vendar so parfeji tudi slani, lahko so mesni, sirovi ali zelenjavni in jih postrežemo kot predjed.