
Parfe iz piščančjih jeter z rozinami
Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed
Parfe iz piščančjih jeter z rozinami
Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed

Sestavine
- 100 g velikih svetlih in temnih rozin
- 6 žlic sladkega desertnega vina
- 100 g masla
- 800 g piščančjih jeter
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1,5 dl sladke smetane
- sol
- mleti črni poper
- kruh in solata, ko postrežemo
- olje za modle
Preberite tudi

7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.
Sestavine
- 100 g velikih svetlih in temnih rozin
- 6 žlic sladkega desertnega vina
- 100 g masla
- 800 g piščančjih jeter
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1,5 dl sladke smetane
- sol
- mleti črni poper
- kruh in solata, ko postrežemo
- olje za modle
Postopek
Jetra skrbno očistimo in narežemo na kose. Česen olupimo in stremo. Rozine prelijemo z desertnim vinom, pokrijemo in v mikrovalovni pečici na najmočnejši stopnji segrevamo 3 minute. Medtem na stopljenem maslu približno 5 minut pražimo jetra s česnom, žajbljem in obilo popra.
Jetra preložimo v kuhinjski strojček, dodamo vso omako, ki je nastala pri peki, in jih sesekljamo v gladko maso. Nato prilijemo smetano in dve žlici vina, v katerem so se namakale rozine, solimo in ponovno zmešamo.
6 modelčkov za parfe s prostornino 1 dl namastimo z oljem. V vsakega damo osmino v vinu namočenih rozin in jih pokrijemo z jetrno maso. Modelčke pokrijemo in dobro ohladimo. V hladilniku jih lahko hranimo 2 dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Zamrznjene odtajamo čez noč v hladilniku.
Parfe iz modelčkov zvrnemo na krožnik; pomagamo si tako, da s konico noža zarežemo po notranji strani modla, da masa odstopi od roba. Postrežemo s popečenim kruhom in nekaj listi solate.
Nasvet
Namesto v porcijskih modelčkih lahko parfe pripravimo v večjem podolgovatem modlu. Vsebino lažje zvrnemo na krožnik, če model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, preden ga napolnimo z jetrno maso.
Nasvet
Parfe (franc. parfait) je najpogosteje izraz za ledeno kremo (zmrzlino), vendar so parfeji tudi slani, lahko so mesni, sirovi ali zelenjavni in jih postrežemo kot predjed.