Kaj boste skuhali danes?
Paradižnikova solata z burrato
Paradižnik in burrata sta najboljši par poletja!
Paradižnikova solata z burrato
Paradižnik in burrata sta najboljši par poletja!
Sestavine
- 500 g paradižnika različnih sort in barv
- sol in poper
- 1⁄2 žličke sladkorja
- 150 g oluščenega boba (ali graha)
- prgišče bazilike
- prgišče drobnjaka
- prgišče peteršilja
- 1 žlica pehtrana
- 1 žlica luštreka
- 1 žlica lističev mete
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ščep koromačevih semen
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 kepi burrate po 100 g (ali 2 kepi mocarele po 125 g)
- 50 g grobo nasekljanih praženih lešnikov
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 500 g paradižnika različnih sort in barv
- sol in poper
- 1⁄2 žličke sladkorja
- 150 g oluščenega boba (ali graha)
- prgišče bazilike
- prgišče drobnjaka
- prgišče peteršilja
- 1 žlica pehtrana
- 1 žlica luštreka
- 1 žlica lističev mete
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ščep koromačevih semen
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 kepi burrate po 100 g (ali 2 kepi mocarele po 125 g)
- 50 g grobo nasekljanih praženih lešnikov
Postopek
Del paradižnikov narežemo na rezine, del pa na krhlje in jih damo v skledo. Pomešamo jih s 1⁄2 žličke soli in 1⁄2 žličke sladkorja ter pustimo, da se marinirajo 30 minut. Medtem zavremo lonec osoljene vode in v njem kuhamo bob 2 minuti, nato ga odcedimo in pustimo, da se nekaj minut ohlaja. Zrnom oluščimo kožice, tako da s palcem prebodemo kožico in iztisnemo živo zeleno zrno.
Zelišča drobno sesekljamo, dodamo oljčno olje, gorčico, koromačeva semena, večino limonove lupinice in rdeči vinski kis, solimo in popramo, dobro zmešamo z metlico in primešamo bob.
Paradižnik preložimo na servirni krožnik, ga obložimo z burrato in prelijemo z bobovo salso. Posujemo z grobo nasekljanimi lešniki in preostalo limonovo lupinico ter postrežemo.
Burata
Italijanski sveži sir, podoben mocareli, a s precej bolj kremasto sredico. Dobi se v bolje založenih supermarketih in italijanskih delikatesah.