Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 100 g kutinovega sira (želeja); lahko ga nadomestimo s sadnimi žele bonboni
- 75 g masla
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- ¼ žličke cimeta
- dober ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 375 g maslenega listnatega testa
- 2 rumenjaka
- 4 veliki vaniljevi kakiji
- malo moke za delovno površino
- 1 rumenjak za premaz
- vaniljev sladoled, ko postrežemo (po želji)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 100 g kutinovega sira (želeja); lahko ga nadomestimo s sadnimi žele bonboni
- 75 g masla
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- ¼ žličke cimeta
- dober ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 375 g maslenega listnatega testa
- 2 rumenjaka
- 4 veliki vaniljevi kakiji
- malo moke za delovno površino
- 1 rumenjak za premaz
- vaniljev sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. V pečico postavimo drug velik plitev pekač, da se segreje. Kutinov sir, 50 g masla, 50 g sladkorja, cimet in muškatni orešek damo v kozico in segrevamo, da se sestavine stopijo, pri čemer kutinov sir tlačimo s hrbtno stranjo žlice. Pustimo, da se mešanica ohladi, medtem pa pripravimo testo in kaki.
Na pomokani delovni površini razvaljamo testo na debelino približno 3 mm. Z ostrim nožem izrežemo krog premera približno 30 cm (za vodilo lahko uporabimo na glavo obrnjeno skledo) in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kakije narežemo na tanke rezine, tako da se vidi zvezdna oblika v sredini.
Ko se kutinova mešanica ohladi, vanjo vmešamo rumenjaka, nato z njo premažemo testo, pri čemer pustimo 1,5 cm praznega roba. Na premaz razporedimo rezine kakija in naribamo malo muškatnega oreška, obložimo s kosmi preostalega masla in posujemo s sladkorjem. Robove testa zavihamo navznoter, da naredimo rob, ki ga premažemo z rumenjakom. Odpremo vratca pečice in pito s papirjem vred previdno podrsnemo na razgret pekač. Pečemo 40 do 45 minut, da se testo zlato rjavo in hrustljavo zapeče, kaki pa je mehak. Pustimo, da se 10 minut ohlaja, nato ponudimo s sladoledom, lahko pa tudi ohlajeno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz pečene paprike in paradižnika
Preprosta juha iz pečene paprike in paradižnika bo pripravljena, kot bi mignil
Najboljši vegi burgerji z mariniranim korenčkom
Najboljša izbira za prijatelje, ki jim je ljubša zelenjava.