Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 100 g kutinovega sira (želeja); lahko ga nadomestimo s sadnimi žele bonboni
- 75 g masla
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- ¼ žličke cimeta
- dober ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 375 g maslenega listnatega testa
- 2 rumenjaka
- 4 veliki vaniljevi kakiji
- malo moke za delovno površino
- 1 rumenjak za premaz
- vaniljev sladoled, ko postrežemo (po želji)
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 100 g kutinovega sira (želeja); lahko ga nadomestimo s sadnimi žele bonboni
- 75 g masla
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- ¼ žličke cimeta
- dober ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 375 g maslenega listnatega testa
- 2 rumenjaka
- 4 veliki vaniljevi kakiji
- malo moke za delovno površino
- 1 rumenjak za premaz
- vaniljev sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. V pečico postavimo drug velik plitev pekač, da se segreje. Kutinov sir, 50 g masla, 50 g sladkorja, cimet in muškatni orešek damo v kozico in segrevamo, da se sestavine stopijo, pri čemer kutinov sir tlačimo s hrbtno stranjo žlice. Pustimo, da se mešanica ohladi, medtem pa pripravimo testo in kaki.
Na pomokani delovni površini razvaljamo testo na debelino približno 3 mm. Z ostrim nožem izrežemo krog premera približno 30 cm (za vodilo lahko uporabimo na glavo obrnjeno skledo) in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kakije narežemo na tanke rezine, tako da se vidi zvezdna oblika v sredini.
Ko se kutinova mešanica ohladi, vanjo vmešamo rumenjaka, nato z njo premažemo testo, pri čemer pustimo 1,5 cm praznega roba. Na premaz razporedimo rezine kakija in naribamo malo muškatnega oreška, obložimo s kosmi preostalega masla in posujemo s sladkorjem. Robove testa zavihamo navznoter, da naredimo rob, ki ga premažemo z rumenjakom. Odpremo vratca pečice in pito s papirjem vred previdno podrsnemo na razgret pekač. Pečemo 40 do 45 minut, da se testo zlato rjavo in hrustljavo zapeče, kaki pa je mehak. Pustimo, da se 10 minut ohlaja, nato ponudimo s sladoledom, lahko pa tudi ohlajeno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Češpljevi trikotniki s karamelno glazuro
Pokrovače s sauce vierge
Dvojna čokoladna torta
Preprosta poročna torta, okrašena z masleno kremo z belo čokolado