
Sestavine
- 2 dl mleka
- 20 g kvasa
- 500 g gladke moke
- 100 g drobno naribanega kuhanega krompirja
- 70 g masla
- 70 g zmletih orehov
- 100 g rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 jajci
- rumenjak za premaz
- maslo in moka za pekač
- sladkor v prahu za posip

'Meal prep' ideje: pripravite obroke za več dni vnaprej!
Je pred vami naporen teden, ko ne bo časa za pripravo hrane? Bi vikend raje preživeli z družino in prijatelji, namesto za štedilnikom? Potem pripravite obroke vnaprej, prihranite čas in izboljšajte svojo prehrano!

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.
Sestavine
- 2 dl mleka
- 20 g kvasa
- 500 g gladke moke
- 100 g drobno naribanega kuhanega krompirja
- 70 g masla
- 70 g zmletih orehov
- 100 g rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 jajci
- rumenjak za premaz
- maslo in moka za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Zmlete orehe rahlo prepražimo, nato pa na hladnem prihranimo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. V skledi pomešamo moko z naribanim krompirjem in orehi; približno žlico zmletih orehov prihranimo za okras. Moki dodamo še koščke masla ter sol in sladkor. Sestavine dobro premešamo in v sredini naredimo jamico; vanjo vlijemo raztopljen kvas in dodamo obe jajci. Iz vseh sestavin zgnetemo mehko testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja toliko časa, da se količina testa podvoji.

Pečico segrejemo na 170 °C. Vzhajano testo pregnetemo in na pomokani delovni površini naredimo iz koščkov testa približno 60 kroglic. Primerno velik pekač premažemo z raztopljenim maslom in pomokamo. Testene kroglice zložimo v pekač. Robove pekača premažemo s preostalim maslom.

Kroglice naj pokrite na toplem ponovno vzhajajo.

Lepo vzhajane buhteljčke previdno premažemo z rumenjakom in pečemo v pečici 40 minut. Buhteljčke razdelimo na krožnike, potresemo z mešanico sladkorja v prahu in praženih orehov ter še tople ponudimo.

Nasvet
Nesladkani buhteljčki odlično teknejo k jagnjetini ali divjačinskim jedem.