Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Borovničeva pita z marelicami

Borovnice in marelice se čudovito ujamejo v barvi in okusu v tej piti z drobljencem

Borovničeva pita z marelicami

Borovnice in marelice se čudovito ujamejo v barvi in okusu v tej piti z drobljencem

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla
  • 225 g rjavega sladkorja
  • 225 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 2 žlici mleka
  • 150 g vaniljevega jogurta
  • 300 g olupljenih izkoščičenih marelic
  • 250 g borovnic
  • maščoba za pekač

drobljenec

  • 25 g masla
  • 3 zvrhane žlice moke
  • 3 žlice sladkorja demerara
  • 1 žlička cimeta

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla
  • 225 g rjavega sladkorja
  • 225 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 2 žlici mleka
  • 150 g vaniljevega jogurta
  • 300 g olupljenih izkoščičenih marelic
  • 250 g borovnic
  • maščoba za pekač

drobljenec

  • 25 g masla
  • 3 zvrhane žlice moke
  • 3 žlice sladkorja demerara
  • 1 žlička cimeta

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Kremasto zmešamo maslo, sladkor, moko s pecilnim praškom, jajca in mleko. Maso damo v pekač, vrh poravnamo in pečemo 25 minut, da je testo skoraj utrjeno.

2

Medtem si pripravimo sadje, jogurt in drobtine. Sestavine za drobtine zmešamo in maso nadrobimo.

3

Po 25 minutah peke vzamemo kolač iz pečice in ga hitro premažemo z jogurtom, obložimo s sadjem in posujemo z drobtinami. Vrnemo ga v pečico za 15 do 20 minut, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Kolač narežemo na kocke in postrežemo toplega ali hladnega.

Nasvet

Namesto svežih marelic lahko uporabimo vložene. Kozarec (400 g) vloženih marelic odcedimo in jih uporabimo kot sveže. Tudi vaniljev jogurt lahko nadomestimo z navadnim.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.