Kaj boste skuhali danes?
Sarme iz pečice
Sarme iz pečice
Sestavine
- 1 manjša glava kislega zelja
- 500 g mešanega mletega mesa
- 1 čebula
- 100 g riža
- 2 jajci
- 1 lovorjev list
- 100 g dimljene slanine
paprična omaka
- ½ dl olja
- sol
- poper
- 2 žlici moke
- 150 g čebule
- 3 žlice sladke mlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- ½ l goveje jušne osnove
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1 manjša glava kislega zelja
- 500 g mešanega mletega mesa
- 1 čebula
- 100 g riža
- 2 jajci
- 1 lovorjev list
- 100 g dimljene slanine
paprična omaka
- ½ dl olja
- sol
- poper
- 2 žlici moke
- 150 g čebule
- 3 žlice sladke mlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- ½ l goveje jušne osnove
Postopek
Zeljne liste ločimo od glave. Odebeljeni del lista (kocen) izrežemo ali potolčemo, da list lahko upognemo.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, nato pa še nekoliko prevret in odcejen riž. Pražimo nekaj minut, odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajci, poper in sol.
Na pripravljene zeljne liste polagamo po žlico nadeva. Eno stran lista zapognemo preko nadeva, zavijemo sarmo v zvitek, na nasprotni strani pa list s prstom potisnemo proti sredini sarme. Tako pripravljene sarme se nam med kuho ne bodo odvijale.
Ostanke zelja (obrezke od listov in sredino glave) zrežemo na nekoliko širše rezance in polovico rezancev potresemo po dnu pekača. Nanj razvrstimo pripravljene sarme in mednje polagamo koščke slanine in lovorjev list za boljši okus. Po vrhu sarm razprostremo ostanek narezanega zelja. Zalijemo z vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice vsebine v pekaču. Pokrito dušimo v pečici pri temperaturi 190 °C približno uro in pol. Med dušenjem pekač večkrat potresemo (ne mešamo s kuhalnico).
Pripravimo paprično omako. Na segretem olju zarumenimo moko, dodamo sesekljano čebulo, potresemo s papriko, primešamo paradižnikovo mezgo, zalijemo z vrelo jušno osnovo in zavremo. Solimo in popramo. Dušenim sarmam prilijemo paprično omako in v pečici pri 200 °C pečemo še približno 20 minut, da se lepo zapečejo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz rdeče pese s hrenom
Sladka rdeča pesa se rada druži z ostrim okusom hrena. Preizkusite to kombinacijo v odlični juhi.
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.