© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Sarme iz pečice

Sarme iz pečice

Čas priprave 2 h 45 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
sarme iz pecice

Sestavine

  • 1 manjša glava kislega zelja
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 čebula
  • 100 g riža
  • 2 jajci
  • 1 lovorjev list
  • 100 g dimljene slanine

paprična omaka

  • ½ dl olja
  • sol
  • poper
  • 2 žlici moke
  • 150 g čebule
  • 3 žlice sladke mlete paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ½ l goveje jušne osnove

Sestavine

  • 1 manjša glava kislega zelja
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 čebula
  • 100 g riža
  • 2 jajci
  • 1 lovorjev list
  • 100 g dimljene slanine

paprična omaka

  • ½ dl olja
  • sol
  • poper
  • 2 žlici moke
  • 150 g čebule
  • 3 žlice sladke mlete paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ½ l goveje jušne osnove

Postopek

1

Zeljne liste ločimo od glave. Odebeljeni del lista (kocen) izrežemo ali potolčemo, da list lahko upognemo.

2

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, nato pa še nekoliko prevret in odcejen riž. Pražimo nekaj minut, odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajci, poper in sol.

3

Na pripravljene zeljne liste polagamo po žlico nadeva. Eno stran lista zapognemo preko nadeva, zavijemo sarmo v zvitek, na nasprotni strani pa list s prstom potisnemo proti sredini sarme. Tako pripravljene sarme se nam med kuho ne bodo odvijale.

4

Ostanke zelja (obrezke od listov in sredino glave) zrežemo na nekoliko širše rezance in polovico rezancev potresemo po dnu pekača. Nanj razvrstimo pripravljene sarme in mednje polagamo koščke slanine in lovorjev list za boljši okus. Po vrhu sarm razprostremo ostanek narezanega zelja. Zalijemo z vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice vsebine v pekaču. Pokrito dušimo v pečici pri temperaturi 190 °C približno uro in pol. Med dušenjem pekač večkrat potresemo (ne mešamo s kuhalnico).

5

Pripravimo paprično omako. Na segretem olju zarumenimo moko, dodamo sesekljano čebulo, potresemo s papriko, primešamo paradižnikovo mezgo, zalijemo z vrelo jušno osnovo in zavremo. Solimo in popramo. Dušenim sarmam prilijemo paprično omako in v pečici pri 200 °C pečemo še približno 20 minut, da se lepo zapečejo.

Priljubljeni recepti

Juha iz rdeče pese s hrenom

Sladka rdeča pesa se rada druži z ostrim okusom hrena. Preizkusite to kombinacijo v odlični juhi.

30 min
Enostavno

Rulada z brusnicami in temno čokolado

Popolna sladko kiselkasta rulada

1 h 10 min
Srednje zahtevno

Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji

Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.

1 h 20 min
Enostavno

Francoska čebulna juha

Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike

55 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.