Kaj boste skuhali danes?
Sedmograški zeljni narastek
Zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja je specialiteta, ki posebno tekne pozimi.
Sedmograški zeljni narastek
Zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja je specialiteta, ki posebno tekne pozimi.
Sestavine
- 750 g kislega zelja
- 150 g dolgozrnatega riža
- 1 velika čebula
- 500 g zmlete ali nasekljane govedine (pleče)
- morska sol
- sveže zmlet pisani poper
- 1 ščep šetraja
- 200 g kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g naribanega trdega sira
- 1 žlička mlete paprike (lahko prekajene)
- oljčno olje ali maslo
- 1 rdeča paprika ali rdeči (po želji pekoči) feferoni
- Po želji še nekaj rezin pancete ali pršuta ali kranjsko klobaso
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 750 g kislega zelja
- 150 g dolgozrnatega riža
- 1 velika čebula
- 500 g zmlete ali nasekljane govedine (pleče)
- morska sol
- sveže zmlet pisani poper
- 1 ščep šetraja
- 200 g kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g naribanega trdega sira
- 1 žlička mlete paprike (lahko prekajene)
- oljčno olje ali maslo
- 1 rdeča paprika ali rdeči (po želji pekoči) feferoni
- Po želji še nekaj rezin pancete ali pršuta ali kranjsko klobaso
Postopek
Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Riž skuhamo na tri četrt, da je na ugriz še malce trd. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo ter jo v ponvi posteklenimo na izbrani maščobi. Meso v loncu ločeno močneje popražimo, da dobro porjavi. Primešamo mu čebulo, popramo in previdno solimo ter začinimo s šetrajem. Upoštevajmo, da je kislo zelje po navadi precej slano! Če je zelje prekislo, ga po potrebi malo speremo, nato pa ga na kratko podušimo, da se lepo zmehča.
Manjši globoki pekač dobro namažemo in vanj enakomerno razporedimo polovico dušenega zelja. Po zelju enakomerno razporedimo praženo meso in ga prekrijemo z rižem. Vse skupaj prekrijemo z drugo polovico zelja in enakomerno posujemo z mleto papriko.
Jajce in kislo smetano razžvrkljamo in primešamo naribani sir. Z mešanico enakomerno prelijemo oziroma premažemo vrhnji sloj zelja. Na vrh po želji razporedimo rezine izbrane mesnine in narezano papriko oziroma feferone. Za pol ure porinemo v pečico.
Pečen narastek razrežemo in razdelimo na krožnike, po želji na vsak kos damo še žlico kisle smetane in postrežemo s kuhanim krompirjem v oblicah.
Nasvet
Priljubljena je tudi različica s polento, ki jo pripravimo tako, da namesto vrhnjega sloja zelja meso prekrijemo s kuhano polento in vse skupaj zapečemo.
Nasvet
Več o tej jedi preberite v članku:
Priljubljeni recepti
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca