
Sedmograški zeljni narastek
Zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja je specialiteta, ki posebno tekne pozimi.
Sedmograški zeljni narastek
Zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja je specialiteta, ki posebno tekne pozimi.

Sestavine
- 750 g kislega zelja
- 150 g dolgozrnatega riža
- 1 velika čebula
- 500 g zmlete ali nasekljane govedine (pleče)
- morska sol
- sveže zmlet pisani poper
- 1 ščep šetraja
- 200 g kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g naribanega trdega sira
- 1 žlička mlete paprike (lahko prekajene)
- oljčno olje ali maslo
- 1 rdeča paprika ali rdeči (po želji pekoči) feferoni
- Po želji še nekaj rezin pancete ali pršuta ali kranjsko klobaso

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 750 g kislega zelja
- 150 g dolgozrnatega riža
- 1 velika čebula
- 500 g zmlete ali nasekljane govedine (pleče)
- morska sol
- sveže zmlet pisani poper
- 1 ščep šetraja
- 200 g kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g naribanega trdega sira
- 1 žlička mlete paprike (lahko prekajene)
- oljčno olje ali maslo
- 1 rdeča paprika ali rdeči (po želji pekoči) feferoni
- Po želji še nekaj rezin pancete ali pršuta ali kranjsko klobaso
Postopek
Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Riž skuhamo na tri četrt, da je na ugriz še malce trd. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo ter jo v ponvi posteklenimo na izbrani maščobi. Meso v loncu ločeno močneje popražimo, da dobro porjavi. Primešamo mu čebulo, popramo in previdno solimo ter začinimo s šetrajem. Upoštevajmo, da je kislo zelje po navadi precej slano! Če je zelje prekislo, ga po potrebi malo speremo, nato pa ga na kratko podušimo, da se lepo zmehča.
Manjši globoki pekač dobro namažemo in vanj enakomerno razporedimo polovico dušenega zelja. Po zelju enakomerno razporedimo praženo meso in ga prekrijemo z rižem. Vse skupaj prekrijemo z drugo polovico zelja in enakomerno posujemo z mleto papriko.
Jajce in kislo smetano razžvrkljamo in primešamo naribani sir. Z mešanico enakomerno prelijemo oziroma premažemo vrhnji sloj zelja. Na vrh po želji razporedimo rezine izbrane mesnine in narezano papriko oziroma feferone. Za pol ure porinemo v pečico.
Pečen narastek razrežemo in razdelimo na krožnike, po želji na vsak kos damo še žlico kisle smetane in postrežemo s kuhanim krompirjem v oblicah.
Nasvet
Priljubljena je tudi različica s polento, ki jo pripravimo tako, da namesto vrhnjega sloja zelja meso prekrijemo s kuhano polento in vse skupaj zapečemo.
Nasvet
Več o tej jedi preberite v članku: