
Morski jezik v gorčično-smetanovi omaki
Morski jezik v gorčično-smetanovi omaki

Sestavine
- 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
- 1 žlica limonovega soka
- 3 korenčki
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- sol
- poper
- 1,25 dl ribje jušne osnove
- limona in peteršilj za okras
omaka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlička moke
- malo sladkorja
- ½ šopka peteršilja
- 8 drobnih krompirjev
- 1 žlička masla

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.

Želite prihraniti čas v kuhinji? Potem pripravite te jedi!
Kako preživeti manj časa za štedilnikom, a kljub temu jesti okusno in uravnoteženo? Z nekaj preprostimi triki in pametnim načrtovanjem!
Sestavine
- 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
- 1 žlica limonovega soka
- 3 korenčki
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- sol
- poper
- 1,25 dl ribje jušne osnove
- limona in peteršilj za okras
omaka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlička moke
- malo sladkorja
- ½ šopka peteršilja
- 8 drobnih krompirjev
- 1 žlička masla
Postopek
Ribja fileja splaknemo s hladno vodo in osušimo. Začinimo ju s soljo, poprom in limonovim sokom. Korenček operemo, očistimo, ostrgamo in narežemo na enakomerne palčke. Šalotki olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno nasekljamo. Krompir skrtačimo pod tekočo vodo in skuhamo v sopari (približno 20 minut).

V ponvi segrejemo maslo ter zarumenimo korenček in šalotko. Dolijemo ribjo osnovo, ribja fileja položimo na zelenjavo in pokrito dušimo na blagem ognju približno 8 do 10 minut. Ribe in zelenjavo vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo, tekočino pa uporabimo za omako.

Kislo smetano gladko zmešamo z žlico vode in žličko moke ter vmešamo v tekočino, v kateri se je dušila riba. Hitro zavremo in začinimo s soljo, poprom, gorčico, sesekljanim peteršiljem in sladkorjem.
Kuhan krompir pretresemo na maslu. Na krožnike serviramo zelenjavo, ribe in krompir ter pokapljamo z gorčično omako. Jed okrasimo z limonovimi krhlji in peteršiljem ter ponudimo.