
Morski jezik v gorčično-smetanovi omaki
Morski jezik v gorčično-smetanovi omaki

Sestavine
- 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
- 1 žlica limonovega soka
- 3 korenčki
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- sol
- poper
- 1,25 dl ribje jušne osnove
- limona in peteršilj za okras
omaka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlička moke
- malo sladkorja
- ½ šopka peteršilja
- 8 drobnih krompirjev
- 1 žlička masla
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska, goveja, jagnječja in celo veganska "pečenka" za obiske, ki ne jedo mesa.

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
- 1 žlica limonovega soka
- 3 korenčki
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- sol
- poper
- 1,25 dl ribje jušne osnove
- limona in peteršilj za okras
omaka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlička moke
- malo sladkorja
- ½ šopka peteršilja
- 8 drobnih krompirjev
- 1 žlička masla
Postopek
Ribja fileja splaknemo s hladno vodo in osušimo. Začinimo ju s soljo, poprom in limonovim sokom. Korenček operemo, očistimo, ostrgamo in narežemo na enakomerne palčke. Šalotki olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno nasekljamo. Krompir skrtačimo pod tekočo vodo in skuhamo v sopari (približno 20 minut).

V ponvi segrejemo maslo ter zarumenimo korenček in šalotko. Dolijemo ribjo osnovo, ribja fileja položimo na zelenjavo in pokrito dušimo na blagem ognju približno 8 do 10 minut. Ribe in zelenjavo vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo, tekočino pa uporabimo za omako.

Kislo smetano gladko zmešamo z žlico vode in žličko moke ter vmešamo v tekočino, v kateri se je dušila riba. Hitro zavremo in začinimo s soljo, poprom, gorčico, sesekljanim peteršiljem in sladkorjem.
Kuhan krompir pretresemo na maslu. Na krožnike serviramo zelenjavo, ribe in krompir ter pokapljamo z gorčično omako. Jed okrasimo z limonovimi krhlji in peteršiljem ter ponudimo.