
Morski jezik v gorčično-smetanovi omaki
Morski jezik v gorčično-smetanovi omaki

Sestavine
- 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
- 1 žlica limonovega soka
- 3 korenčki
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- sol
- poper
- 1,25 dl ribje jušne osnove
- limona in peteršilj za okras
omaka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlička moke
- malo sladkorja
- ½ šopka peteršilja
- 8 drobnih krompirjev
- 1 žlička masla

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?
Sestavine
- 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
- 1 žlica limonovega soka
- 3 korenčki
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- sol
- poper
- 1,25 dl ribje jušne osnove
- limona in peteršilj za okras
omaka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlička moke
- malo sladkorja
- ½ šopka peteršilja
- 8 drobnih krompirjev
- 1 žlička masla
Postopek
Ribja fileja splaknemo s hladno vodo in osušimo. Začinimo ju s soljo, poprom in limonovim sokom. Korenček operemo, očistimo, ostrgamo in narežemo na enakomerne palčke. Šalotki olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno nasekljamo. Krompir skrtačimo pod tekočo vodo in skuhamo v sopari (približno 20 minut).

V ponvi segrejemo maslo ter zarumenimo korenček in šalotko. Dolijemo ribjo osnovo, ribja fileja položimo na zelenjavo in pokrito dušimo na blagem ognju približno 8 do 10 minut. Ribe in zelenjavo vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo, tekočino pa uporabimo za omako.

Kislo smetano gladko zmešamo z žlico vode in žličko moke ter vmešamo v tekočino, v kateri se je dušila riba. Hitro zavremo in začinimo s soljo, poprom, gorčico, sesekljanim peteršiljem in sladkorjem.
Kuhan krompir pretresemo na maslu. Na krožnike serviramo zelenjavo, ribe in krompir ter pokapljamo z gorčično omako. Jed okrasimo z limonovimi krhlji in peteršiljem ter ponudimo.