
Navadni (svetli) medenjaki
Božič brez medenjakov ne obstaja!
Navadni (svetli) medenjaki
Božič brez medenjakov ne obstaja!

Sestavine
- 500 g moke
- 190 g medu
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 60 g masla
- 1 žlička sode bikarbone
- začimbe za medenjake

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 500 g moke
- 190 g medu
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 60 g masla
- 1 žlička sode bikarbone
- začimbe za medenjake
Postopek
Za medenjake v veliki posodi posebej zmešamo moko, sodo bikarbono in začimbe. V drugi posodi z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti zmešamo topel med, maslo, jajci in sladkor. Tekočo zmes prilijemo k suhim sestavinam in z rokami zgnetemo mehko testo. Zavijemo ga v folijo ali plastično vrečko in pustimo počivati v hladilniku vsaj dva dni.
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na 5 mm debelo in iz njega z modelčki izrežemo poljubne oblike. Pečemo jih 10 minut pri 180 °C. Ko se ohladijo, jih okrasimo.