Kaj boste skuhali danes?
Medeni pingvinčki
Medeni pingvinčki
Sestavine
- 75 g medu
- 0,3 dl pomarančnega soka
- 100 g melasnega sladkorja
- 1 žlica mletega ingverja
- 1⁄2 žlice mletega cimeta
- 1 žlička vaniljeve paste
- 100 g masla
- 1 žlička sode bikarbone
- 240 g moke
okras
- marelična marmelada za lepljenje
- 500–600 g črne sladkorne mase
- sladkor v prahu za valjanje
- 300 g bele sladkorne mase
- 20 g oranžne ali rumene sladkorne mase (tudi sami lahko pobarvamo nekaj bele sladkorne mase)
- rdeča jedilna barva, tekoča in v prahu (po želji)
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 75 g medu
- 0,3 dl pomarančnega soka
- 100 g melasnega sladkorja
- 1 žlica mletega ingverja
- 1⁄2 žlice mletega cimeta
- 1 žlička vaniljeve paste
- 100 g masla
- 1 žlička sode bikarbone
- 240 g moke
okras
- marelična marmelada za lepljenje
- 500–600 g črne sladkorne mase
- sladkor v prahu za valjanje
- 300 g bele sladkorne mase
- 20 g oranžne ali rumene sladkorne mase (tudi sami lahko pobarvamo nekaj bele sladkorne mase)
- rdeča jedilna barva, tekoča in v prahu (po želji)
Postopek
Maslo narežemo na kocke. V kozico damo med, pomarančni sok, sladkor, ingver, cimet in vaniljo. Segrejemo na zmerni temperaturi in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi in se vse sestavine dobro premešajo – pazimo, da ne zavrejo. Dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi in zmeša z vročo sladkorno zmesjo.
Dodamo sodo bikarbono in mešamo, dokler ne nastane rahla, svetla zmes. Vlijemo jo v skledo za mešanje. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato dodamo moko in zmešamo z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti ali ročno z leseno kuhalnico, da mešanica postane homogena in je videti kot oljnato testo – biti mora lepljiva, prožna in tekoča, vendar se bo strdila, potem ko se bo nekaj časa ohlajala in počivala.
Testo s kuhinjsko lopatko postrgamo na dva večja kosa prozorne kuhinjske folije, ki smo ju položili drugega na drugega v obliki križa. Testo tesno ovijemo s folijo in ga damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 2 uri ali čez noč. (Lahko ga pripravimo že mesec vnaprej in zamrznemo; en dan pred uporabo ga čez noč damo v hladilnik, da se odmrzne, ga nato eno uro pustimo na sobni temperaturi, nazadnje pa ga pregnetemo, da postane prožno.)
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na debelino približno 3⁄4 cm. Z okroglim modelčkom za piškote premera 6 do 7 cm izrežemo kroge in jih položimo na pekača. Med piškoti pustimo centimeter prostora. Pečemo jih 12 do 15 minut, da potemnijo in se učvrstijo. Nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se ohladijo.
Žlico marelične marmelade segrejemo z malo vode le toliko, da zavre. Vsak piškot s čopičem premažemo z marmelado, da bomo nanj lažje prilepili okras. Črno sladkorno maso potresemo z malo sladkorja v prahu in jo razvaljamo na debelino 2 mm. Z istim okroglim modelčkom, ki smo ga uporabili za piškote, izrežemo črne kroge in jih prilepimo na piškote. Iz preostale mase oblikujemo 2 krilci za vsak piškot (nekaj pa je prihranimo še za oči). Maso oblikujemo v 28 kroglic, ki jih prepolovimo. Vsako polovico pritisnemo ob rob piškota, da dobimo krilca.
Za pingvinov trup in obraz razvaljamo belo sladkorno maso na približno enako debelino, kot smo črno. Izrežemo manjše krogce in s prsti raztegnemo zgornji del, da oblikujemo obrazek. Kjer se ta združi s trebuščkom, maso nekoliko stisnemo skupaj. Ko smo belo maso oblikovali, jo z malo vode prilepimo na črno maso.
Kljun naredimo tako, da drobne koščke oranžne sladkorne mase oblikujemo v trikotnike. Za noge oranžno maso oblikujemo v kapljice (za vsak piškot bomo potrebovali dve), jih malce sploščimo in vanje naredimo dve zarezi. Kljun in noge s kančkom vode prilepimo na piškote: kljun na spodnji del obraza, noge pa tik pod rob bele sladkorne mase.
Za oči iz črne sladkorne mase izrežemo dva krogca za vsak piškot – lahko uporabimo modelček za drobne krogce ali pa oblikujemo majcene ploščice – in ju prilepimo na obraz. Na vsako oko pritrdimo kroglico iz bele sladkorne mase, da je videti kot odsev svetlobe. Po želji dodamo metuljčka, ki ga narišemo z majhnim čopičem in rdečo tekočo jedilno barvo, z rdečo jedilno barvo v prahu pa lahko pod vsako oko narišemo lička. Piškote čez noč pustimo, da se posušijo, in jih nato zavijemo v darilni papir ali postrežemo.
Kako vemo, da so piškoti že pečeni?
Ali so piškoti pečeni, preverimo tako, da nanje pritisnemo s prstom – testo bi se moralo po pritisku vrniti v prvotno obliko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Borovničeva kupa z vaniljevo kremo
Imenitna kremasta zloženka – najboljša je z gozdnimi borovnicami!
Marinirani goveji steaki
Jagodna pita z lešniki in karamelno omako
Lešnikovo krhko testo, sladke rdeče jagode in kremast nadev - moraš jo imeti rad.