
Sestavine
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g zmehčanega masla
- 85 g tekočega medu (npr. nežnega akacijevega)
- 3 srednje velika jajca
- 25 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen
- maslo, moka in sladkor za model
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 ½–2 žlici jagodnega pireja (prgišče jagod zmečkamo in pretlačimo skozi cedilo)
- konfeti za okras (po želji)
Preberite tudi

Najbolj rahla omleta: koraki do popolne omlete
Prava omleta je rahla in puhasta, ne pa kompaktna kot palačinka. Z nekaj triki lahko postanete mojstri omlet.

Čebulni olupki: Zaklad v kuhinji, ki ga večina še vedno meče proč
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.
Sestavine
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g zmehčanega masla
- 85 g tekočega medu (npr. nežnega akacijevega)
- 3 srednje velika jajca
- 25 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen
- maslo, moka in sladkor za model
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 ½–2 žlici jagodnega pireja (prgišče jagod zmečkamo in pretlačimo skozi cedilo)
- konfeti za okras (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Z maslom namažemo venčni model s prostornino 1,3 litra in premerom približno 20 cm ter ga obsujemo z eno žlico moke in eno žlico sladkorja. Model obračamo, da se dobro oprimeta masla; moko in sladkor, ki se nista prijela, iztrkamo.
Maslo, sladkor in med stepemo z ročnim mešalnikom, da dobimo svetlo, rahlo, napol tekočo mešanico. Vanjo drugo za drugim vtepemo jajca. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, koruzni škrob in mak ter vmešamo v kremasto zmes.
Testo z žlico predenemo v pripravljeni model in ga po vrhu poravnamo. Pečemo približno 35 minut, da kolač naraste in postane čvrst na dotik. Pustimo, da se nekoliko ohladi v modlu, nato pa ga pazljivo vzamemo ven, potem ko smo ga od oboda ločili s paletnim nožem. Ohladimo ga na kuhinjski mrežici.
Zmešamo sestavini za obliv in ga pokapamo po kolaču, ko je še na mrežici. Počakamo, da se preliv strdi, nato kolač prestavimo na servirni krožnik. V nepredušno zaprti škatli ga na hladnem lahko hranimo 5 dni.
Nasvet
Kolač po želji okrasimo še s konfeti ali drugimi dodatki.