
Sestavine
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g zmehčanega masla
- 85 g tekočega medu (npr. nežnega akacijevega)
- 3 srednje velika jajca
- 25 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen
- maslo, moka in sladkor za model
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 ½–2 žlici jagodnega pireja (prgišče jagod zmečkamo in pretlačimo skozi cedilo)
- konfeti za okras (po želji)

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.
Sestavine
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g zmehčanega masla
- 85 g tekočega medu (npr. nežnega akacijevega)
- 3 srednje velika jajca
- 25 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen
- maslo, moka in sladkor za model
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 ½–2 žlici jagodnega pireja (prgišče jagod zmečkamo in pretlačimo skozi cedilo)
- konfeti za okras (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Z maslom namažemo venčni model s prostornino 1,3 litra in premerom približno 20 cm ter ga obsujemo z eno žlico moke in eno žlico sladkorja. Model obračamo, da se dobro oprimeta masla; moko in sladkor, ki se nista prijela, iztrkamo.
Maslo, sladkor in med stepemo z ročnim mešalnikom, da dobimo svetlo, rahlo, napol tekočo mešanico. Vanjo drugo za drugim vtepemo jajca. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, koruzni škrob in mak ter vmešamo v kremasto zmes.
Testo z žlico predenemo v pripravljeni model in ga po vrhu poravnamo. Pečemo približno 35 minut, da kolač naraste in postane čvrst na dotik. Pustimo, da se nekoliko ohladi v modlu, nato pa ga pazljivo vzamemo ven, potem ko smo ga od oboda ločili s paletnim nožem. Ohladimo ga na kuhinjski mrežici.
Zmešamo sestavini za obliv in ga pokapamo po kolaču, ko je še na mrežici. Počakamo, da se preliv strdi, nato kolač prestavimo na servirni krožnik. V nepredušno zaprti škatli ga na hladnem lahko hranimo 5 dni.
Nasvet
Kolač po želji okrasimo še s konfeti ali drugimi dodatki.