
Dofineški krompir
Dofineški krompir

Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 8 velikih krompirjev
- 100 g sira grojerja (po želji)

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

Super recepti za pozen sobotni zajtrk (brunch)
Se vam kdaj zgodi, da ob koncu tedna nekoliko dlje poležite v postelji in ste nato v zadregi, ker bi radi nekaj pojedli, a je že prepozno za zajtrk in prekmalu za kosilo? Potem si privoščite brunch!
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 8 velikih krompirjev
- 100 g sira grojerja (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Smetano in mleko zlijemo v veliko kozico, dodamo česen in počakamo, da vse skupaj zavre. Medtem krompir narežemo na 3 do 4 mm debele rezine, ga stresemo v tekočino in pri nizki temperaturi kuhamo 3 minute, da se zmehča. Narahlo ga premešamo, da se rezine ne sprijemajo in ne sesedajo ter prijemajo na dno.
Krompirjeve rezine s penovko poberemo iz tekočine in naložimo 5 cm visoko v nepregorno posodo. Iz smetane odstranimo česen in jo prelijemo po krompirju – ravno toliko, da zapolni prostorčke med plastmi in nekoliko omoči površino. Po želji po vrhu potresemo nastrgan sir. Pečemo 30 minut, da se krompir zmehča in porjavi; če po vrhu ni dovolj zapečen, za 5 minut zvišamo temperaturo v pečici.