
Dofineški krompir
Dofineški krompir

Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 8 velikih krompirjev
- 100 g sira grojerja (po želji)
Preberite tudi

Odlične korejske jedi na domač način
Vse bolj priljubljena korejska kuhinja temelji na rižu, sveži zelenjavi, tofuju, začimbah in slovitem kimčiju.

Ražnjiči - recepti in triki za peko
Odkrijte najboljše trike za pripravo ražnjičev na žaru! Sočni, okusni in vedno popolno pečeni – preberite naše preproste nasvete in recepte.

Retro rezine za nostalgike
Odkrijte recepte za nostalgične sladke rezine, ki vas s prvim grižljajem popeljejo v brezskrbne čase otroštva. Privoščite si sladek spomin!
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 8 velikih krompirjev
- 100 g sira grojerja (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Smetano in mleko zlijemo v veliko kozico, dodamo česen in počakamo, da vse skupaj zavre. Medtem krompir narežemo na 3 do 4 mm debele rezine, ga stresemo v tekočino in pri nizki temperaturi kuhamo 3 minute, da se zmehča. Narahlo ga premešamo, da se rezine ne sprijemajo in ne sesedajo ter prijemajo na dno.
Krompirjeve rezine s penovko poberemo iz tekočine in naložimo 5 cm visoko v nepregorno posodo. Iz smetane odstranimo česen in jo prelijemo po krompirju – ravno toliko, da zapolni prostorčke med plastmi in nekoliko omoči površino. Po želji po vrhu potresemo nastrgan sir. Pečemo 30 minut, da se krompir zmehča in porjavi; če po vrhu ni dovolj zapečen, za 5 minut zvišamo temperaturo v pečici.