Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 125 g masla
- 250 g ostre moke
- 125 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 jajce
nadev
- 500 g jabolčnih krhljev
- 30 g praška za vaniljev puding
- 50 g ingverja
- 100 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl jabolčnika
- ščepec zmletega cimeta
- brusnična marmelada
- 100 g marcipana
- maslo za model
- papir in fižol za slepo peko
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
testo
- 125 g masla
- 250 g ostre moke
- 125 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 jajce
nadev
- 500 g jabolčnih krhljev
- 30 g praška za vaniljev puding
- 50 g ingverja
- 100 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl jabolčnika
- ščepec zmletega cimeta
- brusnična marmelada
- 100 g marcipana
- maslo za model
- papir in fižol za slepo peko
Postopek
Maslo narežemo na koščke in ga z moko, sladkorjem, pecilnim praškom ter jajcem hitro zgnetemo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure v hladilnik. Model za pito premera 24 cm namažemo z maslom.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini 3 mm debelo, nato pa model obložimo s testom. Testeno podlago slepo spečemo: testo obložimo s papirjem za peko in fižolom; pečemo ga približno deset minut v prej ogreti pečici pri 180 °C, nato papir in fižol odstranimo. Ko se podlaga ohladi, jo namažemo z brusnično marmelado.
Marcipan tanko razvaljamo na delovni površini, ki smo jo potresli s sladkorjem v prahu. Marcipanovo ploščo položimo na marmeladno podlago.
Prašek za puding gladko zmešamo z malo jabolčnika. Ingver narežemo na debele rezine. K preostalemu jabolčniku dodamo sladkor in rezine ingverja ter zavremo. Vmešamo pudingovo zmes in med stalnim mešanjem kuhljamo dve minuti. Maso odstavimo, ingver odstranimo in maso začinimo s cimetom.
Jabolčne krhlje porazdelimo po marcipanovi podlagi in premažemo s kremo. Pito pečemo v pečici pri 180 °C približno 45 minut. Pečeno jabolčno pito pustimo nekaj časa počivati, da se krema lepo strdi, nato jo razrežemo na primerne kose in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pikantni puranji fileji in bulgurjeva solata z granatnim jabolkom
Slastni puranji fileji z zdravo in okusno solato