
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.

Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa

Yuzu: japonski citrus, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa
Postopek
V ponvi na žlici oljčnega olja popečemo fileje mečarice.
Špinačo operemo in jo na nekaj oljčnega olja v večji ponvi popražimo, da se zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Jogurtu dodamo limonov sok in nasekljano meto, premešamo in postavimo v hladilnik.
Nato pripravimo skordalijo. Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga do mehkega skuhamo v slanem kropu. Česen olupimo in stremo. Kuhanemu krompirju dodamo strt česen in dobro pretlačimo.
Kruhu odstranimo skorjo in sredico na hitro namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Nato jo dobro odcedimo. Dodamo jo pretlačenemu krompirju in premešamo z vilicami, da dobimo gladko maso. V posodici pomešamo oljčno olje, limonov sok in kis. Emulzijo po malem dodajamo krompirjevemu pireju in vmes ponovno premešamo.
Postrežemo tako, da na krožnik postavimo nekaj krompirjevega pireja, nanj položimo popečeno mečarico, nanjo nekaj špinače in po vrhu dodamo žličko ali dve ohlajenega jogurta.
Nasvet
Mečarico lahko popečemo tudi na žaru. Za pravo grško vzdušje lahko na krožnik dodamo tudi na koščke narezan sir feta in črne olive.
Skordalija
Skordalija ali skorthalia je za grško kulinariko značilen gost pire iz strtega česna in osnove, ki je lahko iz krompirja, namočenega kruha, mandljev ali orehov. Za gladko teksturo se doda oljčno olje, včasih tudi limonin sok. Skordalijo postrežejo predvsem z ribo ali zelenjavo, redkejšo lahko tudi kot omako.