
Marelični kolač z mandljevo aromo
Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj
Marelični kolač z mandljevo aromo
Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj

Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 4 velika jajca
- ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
- 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
- 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
- 30 g mandljevih lističev
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 4 velika jajca
- ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
- 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
- 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
- 30 g mandljevih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 22 cm obložimo s papirjem za peko. Marelice odcedimo, 100 g jih grobo sesekljamo, druge naj bodo v obliki polovic. Mandljeve piškote grobo zdrobimo.
Maslo, sladkor, moko in pecilni prašek damo v mešalno skledo, dodamo jajca in mandljevo aromo (če jo uporabljamo) in z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in kremasto maso. Četrt mase vzamemo iz sklede, v preostalo pa umešamo sesekljane marelice in 30 g zdrobljenih mandljevih piškotov. Maso preložimo v model in površino poravnamo. Model postavimo v pečico in pečemo 25 minut, da se masa skoraj povsem utrdi.
Medtem v prihranjeno maso vmešamo preostale piškote, mandljeve lističe in polovice marelic. Z maso hitro prekrijemo delno pečen kolač in pečemo še 20 minut ali malo več. Z leseno palčko preverimo, ali je masa pečena; palčka mora biti suha, ko jo izvlečemo iz testa.
Nasvet
Namesto marelic lahko uporabimo tudi breskve. Ta kolač je primeren tudi za zamrzovanje; ohlajenega zavijemo najprej v prozorno folijo, nato pa še v aluminijasto folijo. V zamrzovalniku ga lahko hranimo tri mesece. Odtajamo ga tako, da ga odvijemo in 4 do 5 ur pustimo na hladnem mestu. Lahko ga pozneje v pečici na nizki temperaturi tudi pogrejemo.