
Kaj boste skuhali danes?
Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov
Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov

Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!

Recept za cimetove rolice, ki jih boste pekli znova in znova
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Ideja, kako porabiti zadnji stročji fižol z vrta
Imamo odličen recept za vse, ki iščete okusno, a preprosto vegetarijansko jed, s katero lahko porabite stročji fižol.
Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)
Postopek
Marelice razpolovimo in izkoščičimo. Če so velike, polovice še enkrat prerežemo. Premešamo jih s sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati čez noč.
V zamrzovalnik damo krožniček. Sladkane marelice stresemo v kozico. (Ta naj bo razmeroma nizka in čim širša, da se bo džem skuhal čim hitreje.) Dodamo limonov sok in začnemo kuhati pri nizki temperaturi. Ko se ves sladkor stopi, temperaturo zvišamo in kuhamo 15 minut. Izklopimo kuhalnik, vzamemo krožniček iz zamrzovalnika in kanemo nanj malce vročega džema. Ko se ohladi, ga s prstom potisnemo po krožniku. Če se rahlo naguba, je gotov, saj je dosegel točko strjevanja. Če pa ostaja preveč tekoč, da bi se nagubal, znova prižgemo kuhalnik in kuhamo v intervalih po 2 do 3 minute; vsakokrat ponovimo preizkus s krožnikom, dokler se džem ne naguba.
S površine posnamemo peno. Vmešamo vodo pomarančnih cvetov in po želji koščke masla, ki pomagajo, da se morebitna preostala pena razpusti. Počakamo 15 minut, šele potem z zajemalko napolnimo džem v sterilizirane kozarce (glej nasvet) – tako se koščki sadja ne bodo spustili na dno.
Nasvet
Kozarce in steklene pokrovčke z gumijastim tesnilom operemo v vroči vodi z detergentom, splaknemo, odstranimo gumijasta tesnila in kozarce s pokrovčki postavimo za 10 minut v pečico, segreto na 100 °C. Če uporabljamo navojne pokrovčke, jih prekuhamo v vreli vodi (10 minut). Pustimo, da se posušijo na zraku