
Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)
Preberite tudi

Naravne tehnike barvanja pirhov, ki vas bodo navdušile
S pomočjo rastlin in živil lahko ustvarimo čudovite velikonočne barve.

Preprosti koraki, s katerimi bo meringa vedno uspela
Popolna meringa se začne pri enem samem koraku, ki ga mnogi spregledajo. Ključno je, da sneg stepemo ravno prav — a kako to doseči?

Za kaj se uporablja moka semola?
Moko semola pridobivajo iz pšenice durum, ki ji v praksi pravimo tudi trda pšenica. Zbrali smo nekaj najpogostejših načinov rabe.
Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)
Postopek
Marelice razpolovimo in izkoščičimo. Če so velike, polovice še enkrat prerežemo. Premešamo jih s sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati čez noč.
V zamrzovalnik damo krožniček. Sladkane marelice stresemo v kozico. (Ta naj bo razmeroma nizka in čim širša, da se bo džem skuhal čim hitreje.) Dodamo limonov sok in začnemo kuhati pri nizki temperaturi. Ko se ves sladkor stopi, temperaturo zvišamo in kuhamo 15 minut. Izklopimo kuhalnik, vzamemo krožniček iz zamrzovalnika in kanemo nanj malce vročega džema. Ko se ohladi, ga s prstom potisnemo po krožniku. Če se rahlo naguba, je gotov, saj je dosegel točko strjevanja. Če pa ostaja preveč tekoč, da bi se nagubal, znova prižgemo kuhalnik in kuhamo v intervalih po 2 do 3 minute; vsakokrat ponovimo preizkus s krožnikom, dokler se džem ne naguba.
S površine posnamemo peno. Vmešamo vodo pomarančnih cvetov in po želji koščke masla, ki pomagajo, da se morebitna preostala pena razpusti. Počakamo 15 minut, šele potem z zajemalko napolnimo džem v sterilizirane kozarce (glej nasvet) – tako se koščki sadja ne bodo spustili na dno.
Nasvet
Kozarce in steklene pokrovčke z gumijastim tesnilom operemo v vroči vodi z detergentom, splaknemo, odstranimo gumijasta tesnila in kozarce s pokrovčki postavimo za 10 minut v pečico, segreto na 100 °C. Če uporabljamo navojne pokrovčke, jih prekuhamo v vreli vodi (10 minut). Pustimo, da se posušijo na zraku