Kaj boste skuhali danes?
Ramstek s pestom iz lešnikov, vodne kreše in čilija
Ta ramstek bo odlična izbira za vašega najljubšega mesojedca
Ramstek s pestom iz lešnikov, vodne kreše in čilija
Ta ramstek bo odlična izbira za vašega najljubšega mesojedca
Sestavine
- 50 g blanširanih lešnikov
- 1 rdeč čili
- 85 g vodne kreše
- 1 ½ žlice oljčnega olja in še malo za peko
- 1 žlica balzamičnega kisa in še 2 žlički za pokapanje
- 2 ramsteka po pribl. 150 g
- sol in poper
- krompirjev pire s pečenim česnom za prilogo
Slastne londonske rezine iz babičinega zvezka z recepti
Retro sladice se vračajo – popoldansko skodelico kave pospremite s preprostimi, a slastnimi londonskimi rezinami (londonerji).
Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje
Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.
Jože Robežnik razkriva svoj recept za popolno zimsko jed
Jože Robežnik ne blesti le na televiziji – odlično se znajde tudi za štedilnikom. Tokrat deli preprost in okusen recept za pečeno kislo zelje s piščancem.
Sestavine
- 50 g blanširanih lešnikov
- 1 rdeč čili
- 85 g vodne kreše
- 1 ½ žlice oljčnega olja in še malo za peko
- 1 žlica balzamičnega kisa in še 2 žlički za pokapanje
- 2 ramsteka po pribl. 150 g
- sol in poper
- krompirjev pire s pečenim česnom za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Lešnike razporedimo na pekač in postavimo v pečico za 10 minut, da se spražijo (istočasno lahko spečemo tudi česen za krompirjev pire, glej recept spodaj). Ko se lešniki nekoliko ohladijo, jih podrgnemo s kuhinjsko krpo, da odstranimo rjavo kožico. Čiliju odstranimo semena in ga grobo narežemo. Ohlajene lešnike, čili, 50 g kreše, 1 ½ žlice oljčnega olja, 1 žlico balzamičnega kisa ter malo soli in popra damo v multipraktik in drobno zmeljemo. Mešanica ne sme biti pregladka, oreški morajo ohraniti nekaj teksture.
Rebrasto ponev močno segrejemo. Steaka namažemo z malo olja in solimo po obeh straneh. Pečemo ju po 2 minuti na vsaki strani za manj pečeno oz. medium rare (ali po 3 minute za srednje pečeno oz. medium ali 4 minute za prepečeno oz. well done). Preložimo na krožnik in pustimo počivati 5 minut. Morebitne sokove od pečenja primešamo pestu, škoda bi jih bilo zavreči. 3. Postrežemo tako, da na dva krožnika razdelimo krompirjev pire s pečenim česnom, ga obložimo z malo kreše, na vrh pa položimo steaka. Vsak steak obložimo z veliko žlico pesta in pokapamo s preostalim balzamičnim kisom.
Nasvet
Za peko v rebrasti ponvi vedno naoljimo meso (in zelenjavo), ne pa ponve. Tako ne bo odvečne maščobe, ki bi kapljala med rebra ponve in se žgala in dimila, poleg tega pa bi pokvarila okus.
Nasvet
Krompirjev pire s pečenim česnom
Pečico segrejemo na 180 °C. 3 velike neolupljene stroke česna damo na plitev pekač in pečemo 20 do 30 minut, da se kožice rumeno obarvajo in razpokajo. Medtem 400 g olupljenega in na kose narezanega krompirja v osoljenem kropu kuhamo 15 do 20 minut, da je mehak. Odcedimo ga in pretlačimo s 85 g masla in 3 žlicami mleka, solimo in popramo. Česen stisnemo iz kožic in ga vmešamo v pire.
Nasvet
Izbira mesa
Če kupimo meso, ki je zorelo vsaj 21 dni, bo imelo intenzivnejši okus in bo mehkejše. Poiščimo steake, pri katerih je maščoba malce rumenkasta, kar je znak, da se je govedo paslo in ga niso krmili z žiti. Tudi to zagotavlja bogatejši okus. Meso mora biti tudi lepo marmorirano, da bo sočno in okusno.
Priljubljeni recepti
Dušen cel piščanec z zelenjavo
Rižev kolač, odišavljen s pomarančo
Vietnamska solata z riževimi rezanci, kozicami in šalotko
Hrustljava šalotka ni obvezna, jo pa zelo priporočamo – odlična je!