
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.

Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Olupljeno čebulo in česen, ostrgan korenček in zeleno narežemo na kose, damo v sekljalnik in sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje, dodamo sesekljano zelenjavo in na koščke narezan krompir, solimo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in dušimo približno 5 minut, da se zelenjava začne mehčati. Nato dodamo jušno osnovo, povečamo temperaturo in zavremo. Kuhamo še 5 minut, da se zelenjava skuha.
Medtem hrustljavo spečemo slanino in jo natrgamo na primerno velike kose. Ohrovtu odstranimo stržen in liste narežemo na trakove.
Juho s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem strojčku gladko zmešamo, ponovno zavremo in dodamo ohrovt. Kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt skuha, vendar mora biti še vedno čvrst. Solimo po potrebi, popramo in postrežemo s hrustljavo slanino. Vsak si po želji juho pokaplja z malo oljčnega olja.