
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.

Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Olupljeno čebulo in česen, ostrgan korenček in zeleno narežemo na kose, damo v sekljalnik in sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje, dodamo sesekljano zelenjavo in na koščke narezan krompir, solimo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in dušimo približno 5 minut, da se zelenjava začne mehčati. Nato dodamo jušno osnovo, povečamo temperaturo in zavremo. Kuhamo še 5 minut, da se zelenjava skuha.
Medtem hrustljavo spečemo slanino in jo natrgamo na primerno velike kose. Ohrovtu odstranimo stržen in liste narežemo na trakove.
Juho s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem strojčku gladko zmešamo, ponovno zavremo in dodamo ohrovt. Kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt skuha, vendar mora biti še vedno čvrst. Solimo po potrebi, popramo in postrežemo s hrustljavo slanino. Vsak si po želji juho pokaplja z malo oljčnega olja.