
Marelice z amaretti in maskarponejem
Marelice z amaretti in maskarponejem

Sestavine
- 500 g svežih marelic
- drobno naribana lupina in sok 1 limone
- 150 g rjavega sladkorja
- 3 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau …)
- 500 g maskarponeja
- 1,4 dl sladke smetane
- 18 zdrobljenih amarettov
- celi amaretti, ko postrežemo

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 500 g svežih marelic
- drobno naribana lupina in sok 1 limone
- 150 g rjavega sladkorja
- 3 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau …)
- 500 g maskarponeja
- 1,4 dl sladke smetane
- 18 zdrobljenih amarettov
- celi amaretti, ko postrežemo
Postopek
Marelice razpolovimo, odstranimo koščice in jih damo v kozico skupaj s sladkorjem in limonovo lupino ter sokom. Kozico stresemo, da se sestavine premešajo. Na srednjem ognju odkrito kuhljamo, da se marelice zmehčajo; to traja približno 10 do 15 minut.
Vsebino kozice stresemo v blender ali v posodo kuhinjskega robota in zmeljemo v pire. Stresemo ga v skledo, mu primešamo liker in pustimo 20 do 30 minut ohlajati.
Maskarpone zmešamo z vilicami, da ga razrahljamo. Smetano stepemo v dovolj veliki skledi le toliko, da začnejo nastajati vršički. Dodamo ji maskarpone in ga premešamo z veliko žlico. Mešanici primešamo še marelični pire tako, da oblikujemo vrtinčast vzorec.
Tako dobljeno sadno mešanico razdelimo v 6 kozarcev. Če sladice ne pojemo takoj, jo shranimo v hladilnik. Pred postrežbo vrh kozarcev posujemo z zdrobljenimi amaretti, zraven pa postrežemo nekaj celih amarettov.