
Marcipanov kolač s suhim sadjem
Kolač za praznične dni
Marcipanov kolač s suhim sadjem
Kolač za praznične dni

Sestavine
- 250 g mešanice temnih in zlatih rozin ter brusnic
- 100 g nasekljanih suhih marelic
- 85 g nasekljanih kandiranih češenj
- lupina 2 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 velika jajca
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 2 žlički začimb za medenjake ali jabolčni zavitek
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 500 g marcipana
obloga
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g moke
- 100 g mandljevih lističev
- 3 žlice medu
preliv
- 85 g presejanega sladkorja v prahu
- 2–3 žličke pomarančnega soka
- maslo za model

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 250 g mešanice temnih in zlatih rozin ter brusnic
- 100 g nasekljanih suhih marelic
- 85 g nasekljanih kandiranih češenj
- lupina 2 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 velika jajca
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 2 žlički začimb za medenjake ali jabolčni zavitek
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 500 g marcipana
obloga
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g moke
- 100 g mandljevih lističev
- 3 žlice medu
preliv
- 85 g presejanega sladkorja v prahu
- 2–3 žličke pomarančnega soka
- maslo za model
Postopek
Suho sadje namakamo v pomarančnem soku najmanj dve uri, najbolje kar čez noč.
Model velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Drugega za drugim dodamo jajce in ga vsako dobro premešamo.
V skledo presejemo moko, dodamo še mandlje in začimbe. Priložimo 200 g marcipana, ki smo ga narezali na koščke, pomarančno lupino, namočeno suho sadje s sokom in vse zelo dobro premešamo.
Testo vlijemo v pripravljen model, površino poravnamo in pečemo 45 minut; testo bo verjetno na sredini še malo majavo. Kolač vzamemo iz pečice, temperaturo pa povišamo na 200 °C.
Pripravimo še oblogo. Naribamo 200 g marcipana (preostanek bo za okras). S prsti zdrobimo maslo med sladkor in moko, da dobimo drobljivo zmes. Dodamo še 200 g naribanega marcipana, mandljeve lističe in med. Vse skupaj z vilicami premešamo le toliko, da je zmešano in da mešanica še vedno ostane drobljiva. Posujemo jo po kolaču in postavimo v pečico za 12 do 15 minut. Medtem preostalih 100 marcipana razdelimo na 15 koščkov in iz njih oblikujemo kroglice.
Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in okrasimo s kroglicami iz marcipana. Ohladimo ga v modlu. Sladkor v prahu zmešamo s toliko pomarančnega soka, da dobimo gladek in dovolj tekoč preliv. Prelijemo ga po površini kolača. Preden kolač narežemo, ga pustimo nekaj časa počivati, da se preliv strdi.