© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Losos s čemaževo skorjico

Čemaž je odlična izbira za popestritev lososa

Losos s čemaževo skorjico

Čemaž je odlična izbira za popestritev lososa

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 cel lososov file (pribl. 1 kg) brez kože sol
  • krhlji limone, ko postrežemo

čemaževa skorjica

  • 800-gramska štruca belega kruha
  • 1 strok česna
  • 250 g masla

čemaževa salsa

  • 50 g čemaževih listov
  • 8 slanih sardonov (inčunov)
  • 0,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • lupinica in sok 1 limone
  • 1 šalotka
  • 1 žlička drobnih kaper

Sestavine

  • 1 cel lososov file (pribl. 1 kg) brez kože sol
  • krhlji limone, ko postrežemo

čemaževa skorjica

  • 800-gramska štruca belega kruha
  • 1 strok česna
  • 250 g masla

čemaževa salsa

  • 50 g čemaževih listov
  • 8 slanih sardonov (inčunov)
  • 0,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • lupinica in sok 1 limone
  • 1 šalotka
  • 1 žlička drobnih kaper

Postopek

1

Najprej naredimo skorjico. Maslo stopimo. Kruhu odstranimo skorjo in ga skupaj s česnom damo v multipraktik. Drobno zmeljemo v drobtine, dodamo čemaž in meljemo še minuto. Ko so čemaževi listi nasekljani, prilijemo stopljeno maslo in zmešamo v gladko zeleno maso. Na delovno površino položimo velik list papirja za peko in nanj postrgamo maso. Prekrijemo jo z drugim listom papirja za peko in z valjarjem razvaljamo na debelino približno 3 mm. Nato jo damo v hladilnik za kako uro, da se strdi.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Ribo potresemo z malce soli in jo položimo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Masleno skorjico vzamemo iz hladilnika in odrežemo kos, ki je enako velik kot losos. Z obeh strani skorjice odstranimo papir za peko in jo položimo na ribo. Pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da je losos v sredini komaj pečen.

3

3Medtem pripravimo čemaževo salso. Šalotko narežemo na lističe. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire. Ko je losos pečen, ga vzamemo iz pečice, prenesemo na desko in postavimo na mizo. Zraven postrežemo salso in nekaj limonovih krhljev.

Tudi s peteršiljem

Dober je vroč naravnost iz pečice in tudi hladen. Sezona čemaža je kratka; kadar ga ni, ga nadomestimo s peteršiljem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.